VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Tillfällig Lansering: Billecart Salmon Elisabeth Salmon 2008
”Årgång 2008 var ett fantastiskt år i Champagne, jag vill till och med gå så långt att detta är århundradets årgång.” – Fredrik Schelin, bestchampagne.se
17% av vinet jäses och lagras i 15-åriga ekfat. Frukten skördas från 76% Grand crus och 24% Premier crus. Fördelning är 55% pinot noir från Montagne de Reims och Grande Vallée de la Marne och sedan 45% chardonnay från Côtes des Blancs. 9% av pinotfrukten vinifieras som rött vin och druvorna har sin hemvist i Valofroy, en vingårdslot i Mareuil-sur-Aÿ.
Den intensiva laxrosa färgen har inslag av koppartoner och skimrar i ljuset. På näsan hittar vi citronskal, röda vinbärsgelé, intensiva mogna jordgubbar och vildhallon med en hit av kryddighet. Vinet har en välbalanserad fyllig kropp med mångdimensionellt djup. Mandarin, blodapelsin, vita och röda vinbär, äppelkaka och ett långt mineralfyllt avslut. Passar utmärkt till mat som skaldjur, i synnerhet havskräftor men kan även lagras i källaren under många år framöver.
Rosé, Billecart-Salmon och årgång 2008 bör inte slå fel, och det gör det inte heller. Denna cuvée som skapades 1988 som en hyllning till Elisabeth Salmon, en av husets grundare, är i ett vackert vinöst och visköst slag och årgången ger exakt i grund den skärpa, syra, renhet och stringens en bra rosé bör och ska ha, samtidigt som det här charmar med ett högburet adelsaktigt öga. Klar och tydlig i frukt med mörkare vinbär i botten av körsbär, hallon och citrus med orange inslag samt fasta äpplen, etsat med en elegant bitterljuv och återhållsam sötma, vi pratar 7 dosage g/l. Det mineraliska fästet ger ett svalt och fast sammetslent tannindriv där ett nobelt kryddsting ger ett respektfullt temperament. – Livets Goda, oktober 2021
98 – LIVETS GODA OKTOBER 202198 – DECANTER – MAJ 202198 – JAMES SUCKLING – MAJ 202119+/20 – MATTHEW JUKES – APRIL 202198/100 – TYSON STELZER – APRIL 2021
360fl Billecart-Salmon Cuvée Elisabeth Salmon 2008 (92025) 1599kr lanseras idag i Systembolaget tillfälliga sortiment och finns tillgänglig i vissa butiker samt för beställning online under begränsad tid
Billecart-Salmon grundat 1818 av Nicolas François Billecart och Elisabeth Salmon i byn Mareuil-sur-Aÿ drivs idag av den 8:e generationen Billecart. Under de 200 år som Billecart-Salmon har producerat otroliga viner så har de varit pionjärer i att kylstabilisera vinerna och jobbar hårt för att undvika oxidering, allt för att bevara så mycket frukt och elegans som möjligt. Sedan 1955 har man använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, som dekanteras över på små tankar varpå musten jäser.