Bjud på carbonara komponerat Anders Karlsson från Svenska Kocklandslaget
THE SWEDISH CARBONARA
Denna svenska variant på pasta carbonara med tagliatelle med svamp, suovas, kål, hasselnötter, brynt smör och Västerbottensost® är framtagen av Anders Karlsson från Svenska Kocklandslaget.
INGREDIENSER
DETTA RECEPT INNEHÅLLER:
100 G VÄSTERBOTTENSOST® RIVEN
2 DL GRÄDDE
1 ÄGGULA
SALT
200 G SHIITAKE (ELLER GÄRNA VILD SVAMP EFTER SÄSONG)
1 VITLÖKSKLYFTA
1 SCHARLOTTENLÖK
200 G GRÖNKÅL ELLER ANNAN FINBLADIG KÅL T.EX PURPURKÅL OCH SVARTKÅL
150 G SUOVAS
25 G PERSILJA( CA 1 KRUKA )
SMÖR OCH RAPSOLJA TILL STEKNING
SALT OCH SVARTPEPPAR EFTER SMAK
GÖR SÅ HÄR
50 MIN
500 g Tagliatelle (Vill du göra egen, använd detta goda recept)
Ostsås
100 g riven Västerbottensost®
2 dl grädde
1 äggula
Salt
Brynt nötsmör
75 g smör
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk ljus soja
Carbonara
200 g shiitake (eller gärna vild svamp efter säsong)
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
200 g grönkål eller annan finbladig kål t.ex purpurkål och svartkål
150 g suovas
25 g persilja (ca 1 kruka)
Smör och rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar efter smak
Ostsås
Koka upp grädden, häll i osten och äggulan. Ställ tillbaks på plattan och vispa kraftigt ca 30 sek, smaka av med salt och ställ åt sidan till servering.
Brynt nötsmör
Bryn smöret i kastrull tills gyllene och luktar gott, häll i nötter och soja. Bryn inte för hårt för det blir bittert och smakar bränt.
Carbonara
Skiva svampen och stek ganska hårt i olja och smör, hacka lök och vitlök och stek med svampen när svampen är nästan helt klar. Plocka ner kålen och se till att ta bort stammarna, och skiva suovas så tunt det går. Häll ner allt i pannan, vänd runt hastig och smaka av med salt och peppar. Häll i den kokta pastan, försök att få med några matskedar av kokvattnet i pannan och avsluta med hackad persilja och smaka upp ytterligare om det behövs.
Servering
Grunda med ostsåsen i djupa tallrikar, lägg därefter i pastan och toppa med det brynta nötsmöret, lite extra svartpeppar och riven Västerbottensost®.