Kocken tipsar - Jennie Walldén
Sunny Side Bibimbap av Jennie Walldén
Bibimbap betyder “rört ris” på koreanska och har många härliga smaker och konsistenser i samma skål. Viktigt är att röra ihop rätten så att ingredienserna tar smak av varandra. Här är ett favoritrecept av Mästerkocken Jennie Walldén som kommer från hennes kokbok “Mycket smak på nolltid”.
Ingredienser:
(4 portioner)
4 dl rundkornigt koreanskt eller japanskt ris
Sojastekt svamp
200 g ostronskivling (eller annan svamp du föredrar)
2 msk ljus soja
1 msk strösocker
0,5 msk sesamolja
1 riven vitlöksklyfta
Sesammarinerade böngroddar
150 g färska böngroddar (från mungbönor)
1,5 tsk salt
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön
Chilipicklad gurka
0,5 fast stor gurka
1 tunt skivad salladslök
1 msk risvinäger
2 tsk strösocker
1 nypa salt
1 tsk gochgaru, koreanskt chilipulver (alt. starkt paprikapulver)
100 g färsk spenat
3 dl kimchi (hemgjord eller färdigköpt)
4 ägg stekta endast på ena sidan, d.v.s. sunny side up
2–3 msk Gochujang, koreansk chilipasta (alt. sambal oelek)
Neutral matolja att steka i
Gör så här:
Börja med att tvätta riset ordentligt så att all stärkelse försvinner från ytan. Låt droppa av i en sil. Koka riset i 4,5 dl vatten. Först ska det koka upp och sedan puttra på låg värme i ca 20 minuter utan att locket lyfts. Ta av från värmen och låt stå.
Riv ostronskivlingen i tunna trådar. Blanda ihop övriga ingredienser till svampen. Låt en stekpanna bli riktigt het. Stek svampen med lite olja i någon minut. Häll sedan på såsen och låt fräsa med i 1 minut. Håll varmt.
Skiva gurkan tunt. Häll över salt, socker, risvinäger, salladslök och gochgaru. Blanda väl och ställ åt sidan. Häll av vätskan som bildas.
Vänd böngroddarna i sesamolja, salt och sesamfrön.
Stek äggen på endast en sida.
Lägg riset i botten på 4 vida, djupa skålar. Lägg på stekt ägg och sedan svamp, gurka, böngroddar, spenat och kimchi, var för sig runt äggulan. Servera med gochujang som var och en tillsätter efter smak. Rör runt i skålen och njut!