Kocken tipsar - Madeleine Landley
Spaghettigratäng med smörstekt vitkål, champinjoner och soltorkade tomater av Madeleine Landley
Spaghettigratäng är en roligare variant av en klassisk pastagratäng. I stället för formad pasta tar man spaghetti vilket ger en lite annorlunda textur.
4-6 personer
Ingredienser:
350 g vitkål
2 morötter (ca 400 g)
smör
1 msk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar
150 g färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g tunn spaghetti, ex capellini
½ röd chilifrukt
8 soltorkade tomater i olja
Stanning
5 dl grädde
4 ägg
salt, svartpeppar
2 msk tomatpuré
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkålen.
Gnugga morötterna rena, eller skala dem om
de är jordiga, och riv dem på de stora hålen på
ett rivjärn.
Smält en stor klick smör i en stekpanna
och ha ner kålen.
Stek några minuter så att kålen mjuknar och får lite yta.
Slå på vinäger och låt den fräsa in.
Ha ner morotsrivet och blanda med kålen.
Stek ytterligare någon
minut, salta och peppra, och ha sedan över allt i
en stor gratängform.
Gnugga champinjonerna rena under rinnande
vatten.
Halvera och skiva dem.
Skala och skär löken i fyra klyftor som du sedan skivar.
Skala och hacka vitlöken.
Ha ner champinjonerna i
en stekpanna på medeltemperatur och låt dem
torka under någon minut.
Salta och peppra.
Ha sedan i en klick smör samt lök och vitlök.
Fräs allt några minuter tills svampen fått färg och
löken mjuknat.
Ha ner i gratängformen.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen,
men dra av en minut på koktiden.
Slå av vattnet och skölj pastan i kallt vatten.
Klipp rakt ner i pastakastrullen några gånger (typ tre
gånger) så att spaghettistråna blir lite kortare.
Ha ner i gratängformen.
Kärna ur och hacka röd chili, strimla de soltorkade
tomaterna och ha ner i gratängformen.
Blanda allt för hand.
Vispa ihop grädde med ägg, salt och peppar
samt tomatpuré.
Slå över stanningen och grädda
i nedre halvan av ugnen i 35 minuter.
Madeleine Landley är just nu aktuell med sin kokbok Allt i ett – rätter.
Det har aldrig varit enklare att laga god mat till vardag och helg!
Att laga allt i samma panna, form eller gryta gör middagsbestyren smidigare för både den stora och lilla familjen. Här varvas moderna recept med upphottade klassiker som exempel heta chutney-chicken nuggets, one pot vego-bolognese, ugnsbakad halloumi, fylld köttfärslimpa och lyxig falukorv i ugn. Dessutom recept på kalla såser att kombinera med de olika rätterna, och varför inte avrunda middagen med någon av de fem lättlagade desserterna?
Madeleine Landley är receptkreatör och matfotograf och driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök. Allt i ett-rätter är hennes andra bok hos Bokförlaget Semic.