Sofia tar Chianti Classico till Sverige
”Det finns inte vinbonde här som inte arbetar outtröttligt med att förbättra sitt vin. Därför tror jag på Chianti Classicos framtid.” /Sofia Ruhne
Sofia Ruhne växte upp på en vingård i Toscana. Här fick hon lära sig att arbeta hårt, vara tålmodig, stolt och ödmjuk. Vinregionen Chianti Classico är hennes hem och en plats där kvalitet genomsyrar allt. Nu tar hon kunskapen om hemdistriktet till Sverige.
Vi mötte Sofia för att höra hennes historia om vad Chianti Classico betyder för henne.
Vad är det bästa med Chianti Classico?
– Traditionerna, stoltheten och tempot. Här finns det tid att vänta in det rätta tillfället för att göra saker och ting. Chianti Classico är ett stolt område som representerar en helhet för mig. Här ägnar vi oss inte bara åt vinet utan åt att kvalitet ska genomsyra allt. Maten, vyerna, husen. Varje val som görs vägs på guldvåg innan tillstånd att förändra ges. Lika frustrerande som betryggande. Med det sagt så finns det inte en enda vinbonde här som inte arbetar outtröttligt med att förbättra sitt vin. Därför tror jag på Chianti Classicos framtid.
Vad har området lärt dig?
– Att skynda långsamt. Det första jag fick lära mig var tålamod. Sedan lärde jag mig vin. Vin går inte att göra utan ett enormt tålamod. Jag förvaltar denna vackra plats till nästkommande generation. Just nu planerar vi för ett fält som ska omplanteras när jag fyller 60 år. Det blir man lite ödmjuk av.
Vad betyder det för dig?
– Chianti Classico är hemma. På Terreno kan jag varenda hörn och känner varenda träd. Jag älskar dessa kullar och är känner mig stolt och privilegierad som får möjlighet att ha detta som mitt liv. Alla vi som bor och jobbar här delar vinets framgångar på samma sätt som vi delar sorger när de oundvikligen kommer ibland.
Du kom ju till er vingård Terreno redan som sjuåring 1988. Hur upplever du att Toscana och Chianti Classico har förändrats sedan ni flyttade dit för 30 år sedan?
– Då fanns det tio slaktare och två restauranger i byn och nu är det nog tvärtom. Jag minns hur de stannade bilarna för att hoppa ur och ta på våra blonda hår. Det fanns nästan inga utlänningar i området och det gick inte att flyga till Toscana utan det var Rom eller Milano som gällde, därefter mjölktåget som tog sex timmar. Idag finns det flyg överallt och snabbtåget tar 90 minuter. Det har varit en explosionsartad utveckling under de här åren även om själen och hjärtat är kvar. Samma gubbar sitter kvar på samma parkbänk i byn… (de måste varit rätt unga då :).
Hur avnjuts ett riktigt gott glas Chianti Classico allra bäst?
När Sangiovesen blir riktigt riktigt bra är den som musik för sinnena och avnjuts helst en ljummen sommarkväll med en god bit pecorino.
Den 23 februari 2019 anordnas en fest i Chianti Classicos ära på The Winery Hotel. Ett dussin handplockade vinproducenter kommer med sina allra bästa viner, en toscansk middag serveras i restaurangen och en masterclass djupdyker i områdets nio byar.
Läs mer om Festa del Chianti Classico och köp din biljett här.