Filip Fastén, Årets Kock 2014
SOCKERKAKA PÅ BRYNT SMÖR, VARMA BLÅBÄR OCH PUNSCHGRÄDDE
Den här sockerkakan har en varm, nötig ton av brynt smör. Jättegod till bär och lättvispad grädde med punsch. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.
Ingredienser:
Portioner 4
- 150 g Arla® Svenskt Smör osaltat
- 1 dl Arla® mjölk
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1½ tsk bakpulver
- 3 dl blåbär
- 1 dl strösocker
- 2 dl Arla®vispgrädde
- 3 msk punsch
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång form, ca 1½ liter. Bryn smöret och ta undan ½ dl. Tillsätt mjölken till det brynta smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med smörblandningen. Häll smeten i formen, grädda i mitten av ugnen ca 35 min. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna med formen över.
Koka upp hälften av blåbären med socker, låt svala och blanda ner resterande blåbär. Vispa grädde och punsch luftigt. Skär 4 skivor av kakan och fördela resten av det brynta smöret över skivorna. Servera med blåbär och punschgrädden.