Mat & Dryck
Så blandar du proffsiga cocktails hemma – D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser
Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som är enkel att göra hemma. För den som vill bjuda på någonting mer än en vanlig GT eller en öl en har William Grant & Sons tillsammans med Nabo, en nyöppnad kvarterskrog och cocktailbar intill Tegnérlunden i Stockholm, tagit fram D.E.W. Drinks – tre enkla och goda drinkar på Tullamore D.E.W., där endast tre ingredienser gör dig till Startender i hemmabaren.
Att dricka en god cocktail på en bar kan inspirera många till att själva prova lyckan vid nästa middagsbjudning. Men att hitta enkla och goda drinkar att bjuda på kan vara lättare sagt än gjort. Ibland vill en ofta bjuda på något mer avancerat än en GT, samtidigt som en Long Island Ice Tea kräver för många ingredienser för att ens vara aktuell.
För att göra det enkelt att göra goda drinkar hemma har William Grant & Sons tillsammans med den nyöppnade kvarterskrogen och cocktailbaren Nabo tagit fram konceptet D.E.W. Drinks: tre unika och enkla drinkar baserade på Tullamore D.E.W., innehållandes endast tre ingredienser vardera.
XO Old Fashioned, baserad på Tullamore D.E.W. XO Caribbean Cask, Bayleaf Sour, med peppar – och lagerbladssocker, och Irish Mule, med Ginger Beer och lime, är alla framtagna av Nabos barchef Måns Borg och bartendern Paul Ericson.
– På Nabo serverar vi riktigt bra cocktails till förmånliga priser. Därför passar D.E.W. Drinks perfekt in på vår meny. Tanken med drinkarna är att visa gästerna att goda drinkar inte behöver ta lång tid eller vara svåra att göra själva, säger Måns Borg, barchef på Nabo.
Så blandar du D.E.W. Drinks
Bayleaf Sour
4 cl Tullamore D.E.W. 2 cl peppar – och lagerbladssocker (se nedan för recept)
2 cl citronjuice
Skaka och häll upp i coupette-glas (gammalt champagne-glas)
XO Old Fashioned
4 cl Tullamore D.E.W. XO Caribbean Cask
0,5 cl honungsvatten (se nedan för recept)
1–2 stänk Angostura bitter
Rör drinken i cirka 10 sekunder över is, servera i lowball-glas med apelsinzest
Irish Mule
4 cl Tullamore D.E.W.
10 cl Ginger beer
1 pressad lime
Servera över is, i ett highball-glas med en limeskiva
Peppar – och lagerbladssocker
2 citroner
5 dl socker
En matsked pepparkorn (svartpeppar eller kryddpeppar)
3 lagerblad
Gör så här:
Pressa ut saft ur två citroner (spar saften till Bayleaf Sour)
Koka de pressade citronerna i 50 cl vatten.
Tillsätt en matsked pepparkorn och 3 lagerblad, låt koka i 5 minuter.
Ta bort citronerna och tillsätt 5 dl socker
Koka upp och sila av
Sockerlagen kan förvaras i kylskåp i upp till tre veckor
Honungsvatten
Blanda 40 cl honung med 20 cl vatten.
Låt sjuda i några minuter tills honungen har lösts upp.
bar cocktail D.E.W. Drinks drink drinktips drinktipset Måns Borg Mygate Magazine mygatemagazinematochdryck Nabo Tullamore Tullamore D.E.W. William Grants & sons