Maja Ljung
Rimmad torskrygg med potatispuré med pepparrot och räksås
Detta behöver du:
5 dl vatten
1 msk salt
10 iskuber
600 g torskfilé
olja, till ugnsformen
1 citron
svartpeppar
salt
Potatispuré med pepparrot
800 g mjölig potatis
1 ½ dl mjölk
2 msk smör
salt
svartpeppar
pepparrot, riven
Räksås
1 gul lök
½ vitlök solo
½ palsternacka
räkskal (se Bohustoast)
olja, att steka i
2 msk tomatpuré
1 ½ dl vitt matlagningsvin
1 dl vatten
1 msk hummerfond
2 dl grädde
salt
peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 °C.
Blanda vatten och salt i en form med så höga kanter att vattnet
inte svämmar över när du lägger i is och fisk. Rör om så att saltet
löser sig. Lägg i isbitarna.
Skär upp fisken i portionsbitar och lägg dem i formen. Låt fisken
ligga i vattnet i 15 minuter. Ta upp fisken ur vattnet och torka av den
med ett hushållspapper. Lägg den i en ugnssäker form.
Dela citronen i fyra klyftor och lägg en klyfta på varje fiskbit.
Salta och peppra.
Baka i ugnen i ca 15 minuter eller tills fisken känns klar. Har du
termometer så baka tills fiskens temperatur är 56 °C. Fisken är klar
när köttet glänser i mitten men inte är vattnigt och ”rått”. Ha gärna en
bit fisk som du kan skära i och smaka på under tillagningen i ugnen.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll
av vattnet och pressa potatisen genom en potatispress ner i en skål.
Värm mjölken. Vispa med ballongvisp ihop smör och upphettad
mjölk med potatisen till en luftig puré. Smaka av med salt, peppar
och så mycket riven pepparrot som du tycker är lagom.
Hacka lök och vitlök. Hacka palsternacka grovt. Fräs räkskal, lök,
vitlök och palsternacka i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpuré.
Häll på vin, vatten och hummerfond och låt sjuda i ca 30 minuter.
Sila över vätskan i en ren kastrull. Pressa med en sked på blandningen
i silen så att all god vätska (buljong) silas igenom.
Tillsätt grädde och koka upp under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Maja Ljung är en vanlig tonårstjej med ett ovanligt stort matintresse. Våren 2014 deltog hon i TV4:s program Sveriges yngsta mästerkock, där hon knep silvermedaljen. Nu delar hon med sig av några av sina bästa recept här under ”Kocken tipsar”.
Med sin entusiasm och charm blev Maja Ljung snabbt en favorit i det populära tv-programmet. Deltagandet var förstås en stor upplevelse för en mattokig tonåring: ”Jag har lärt mig otroligt mycket – jag visste knappt själv att jag kunde laga den sortens mat som jag gjorde i programmet.”
Men Maja nöjer sig inte med att stå vid spisen själv, hon vill också hjälpa andra barn och ungdomar att upptäcka glädjen i matlagning. I sin bok Jag fixar maten! visar hon hur kul det kan vara och bjuder på såväl anekdoter som lättlagade recept, allt från enkla mellanmål och picknickmat till den lyxiga trerättersmeny som hon lagade tv-programmets final. Maja älskar allt amerikanskt, och maten i boken är en mix av det bästa ur det svenska och amerikanska köket.
Boken innehåller 45 recept, illustrerade med inspirerande fotografier av Katja Ragnstam. Dessutom delar Maja med sig av tips och råd som underlättar för den som vill bli sin egen mästerkock!
fisk jag fixar maten kocken tipsar maja ljung Mat mat av barn mat för barn Mygate Magazine mygatemagazinematochdryck mygatemagazinematstudio recept Rimmad torskrygg sveriges yngsta mästerkock torsk- Torskrygg tukan förlag