Kocken tipsar - Sebastians Gibrand
RÅBIFF MED TARTARSÅS & SHOESTRING FRIES
Ett lyxigt recept där köttet är i fokus är Sebastians Gibrands steak tartare. Här får råbiffen sällskap av goda tillbehör som tartarsås och shoestring fries. Kanske en förrätt till nästa middagsbjudning?
INGREDIENSER
(4 portioner)
Råbiff
600 g oxinnanlår
Salt
Peppar
Olivolja
Vatten
Tartarsås
1 st äggula
1 msk kapris
2 msk dijonsenap
2 msk cornichoner, finhackade
1 msk schalottenlök, finhackad
3 dl matolja
1 tsk worcestershiresås
Tabasco
Salt
Shoestring fries
4 st potatisar
Olja till fritering
Salt
Till servering
Smörgåskrasse
Olivolja
Svartpeppar
Persiljeblad
Flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Mal köttet i en köttkvarn. Lägg i en bunke. Blanda det malda köttet med vatten, olja, salt och peppar.
Gör tartarsåsen genom att blanda äggula, kapris, senap, cornichoner och lök. Tillsätt olja i en fin stråle under vispning. Fortsätt tills såsen har rätt konstistens. Smaka av med salt, worcestershiresås och tabasco.
Skiva potatisen tunt med mandolin. Strimla sedan skivorna med kniv till ca 2×2 mm tjocka stavar. Skölj potatisen under rinnande vatten tills vattnet inte längre är grumligt. Torka av med en handduk. Hetta upp frityrolja till 175 grader. Fritera potatisen gyllene och lägg på papper.
Forma köttet till biffar genom att använda en stansring. Bred på tartarsås. Toppa med potatis och örter. Avsluta med olivolja och lite svartpeppar.