Resor
Puerto Rico – en matkultur för alla
Puerto Rico har en spännande matkultur där det traditionella köket Cocina Criolla erbjuder allt ifrån street food till mustiga grytor till vegetariskt – och självklart nationaldrycken rom. I Puerto Rico finns det ett stort utbud av restauranger och barer – allt från traditionella puertoricanska rätter till ett modernare kök med västerländska influenser.
Puerto Ricos matkultur grundar sig på ursprungsbefolkningen Tainos varierande maträtter och som med åren influerats av både det spanska, afrikanska och amerikanska köket. Det är ur denna smakblandning det puertoricanska köket Cocina Criolla har vuxit fram. Cocina Criolla består till mestadels av ris, bönor, kyckling, kött och grönsaker vilka ofta används som bas. I matlagningen brukar puertoricaner använda kryddan Sofrito som främst av röda och gröna cubanelle-peppar, men även paprika, koriander, tomat, vitlök och lök.
På morgonen
Vill du avnjuta en äkta puertoricansk frukost rekommenderas det att prova Arroz con leche. Den påminner om risgrynsgröt och serveras med mjölk eller sylt. Tortilla de Huevos, äggomelett, är också en stor favorit, som kan kombineras med ost, tomater, skinka och grönsaker.
Tips! Besök St.Germain Bistro & Café för att prova deras goda L’epinard- pocherade ägg sauterade spenat och fetaost toppad med hemgjord hollandaisesås som serveras med en varm croissant.
Till lunch
Vill du uppleva den ur-puertoricanska matkulturen ska du besöka de mindre lokala “Hål-i-väggen”-restaurangerna och de många inhemska foodtrucks som finns. Puertoricansk gatumat är väldigt populärt och uppskattas av många. Här serveras specialiteter som Alcapurria, friterade matbananer fyllda med kryddat kött eller friterad fisk. Det serveras även Pinchos, som är likt kebab fylld med antingen kött, kyckling eller räkor.
Tips! För den som är sugen på skaldjur och fisk är La Estacíon ett måste. Restaurangen använder bara lokalproducerade produkter och skaldjuren och fisken fångas färsk varje morgon. Är du ute efter ett grönare lunchalternativ rekommenderas El Departamento de la Comida, en lokal bondens marknad, som är beläget i Santurce San Juan.
Vid solnedgång
Under puertoricanska middagar serveras vanligtvis en varmrätt som förrätt och huvudrätt. Middagarna brukar oftast bestå av grytor, pajer och kött. Missa inte nationalrätten Mofongo som består av mosade mjölbananer som serveras antingen med grönsaker, skaldjur, fisk eller kött. En annan traditionell rätt värd att prova är Asopao, en blandning av paella och soppa.
Tips! Restaurangen Pasión por El Engón erbjuder det bästa av det puertoricanska köket. På menyn finner du rätten Mofongo som är ett måste för dem besöker Puerto Rico för första gången.
I den gamla delen av San Juan, i en historisk byggnad som är över 200 år gammal, finner du restaurangen Barrachina. Restaurangen har serverat sin traditionella mat i över 40 år anpassar sin Asopao baserat på turisters och lokalbefolkningens preferenser.
Som avslut
Till maten avnjuts Puerto Ricos nationaldryck – Rom. Rom kan du dricka i alla nyanser, från ljust som är sötare och lenare i smaken till mörkare, som är en mer kryddig och starkare variant. Puerto Rico är världsledande i romproducering och ön är känd för sin romproducering av Bacardi. Kaffeälskare rekommenderas att prova Puerto Ricos aromrika och kvalitativa kaffe där kaffeodlingen av arabicabönor sker på öns högsta höjder. Dessert är ett måste där populära ingredienser i de puertoricanska desserterna är bland annat kokosmjölk, kokos, mjölkräm, kanel och socker. Många desserter består också av de färska frukterna som finns på ön som papaya och mango. Populära desserter är Crème caramel, Besitos de Coco och Coconut Dessert.
För mer resetips och inspiration besök Mygate Magazine Resereportage & Restips