Kocken tipsar - Jimmi Eriksson
POCHERAT ÄGG & JORDÄRTSSKOCKA
Gör något nytt till helgfrukosten eller brunchen! Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, bjuder på ett recept med pocherat ägg, jordärtskocka och ostronskivling på surdegsbröd.
INGREDIENSER
10 jordärtskockor
100 g ostronskivling
1 st huvudsallad
4 skivor surdegsbröd
4 st ägg
En skvätt ättika
0.5 dl champagnevinäger
0.5 dl vatten
0.5 dl socker
100 g/1 bit sveciaost
Smör till stekning
Olivolja efter smak
Balsamico efter smak
GÖR SÅ HÄR
Rosta 8 jordärtskockor med lite olivolja och salt i ugnen på 175c° tills mjuka, dela sedan på hälften.
Skiva två jordärtskockor i tunna skivor. Koka upp champagnevinäger, vatten och socker. Lägg i jordärtskockskivorna och sjud tills de är mjuka och dra av från värmen. Låt ligga i lagen tills mjuk.
Riv ostronskivlingen i tunna remsor och stek sedan frasigt och gyllene i panna tillsammans med smör och lite salt.
Stek surdegsbrödet i smör tills det blir gyllenbrunt.
Plocka ner salladen i större blad och skölj i vatten.
Sjud upp vatten och ättika, sätt en virvel på vattnet och knäck i äggen och dra från spisen. Låt ligga i 2-3 minuter tills äggvitan satt sig.
Bygg rätten med det nystekta brödet i botten sedan några salladsblad som täcker och pocherat ägg i mitten. Lägg på bakad och syltad jordärtskocka, stekt ostronskivling runt om ägget. Droppa på olivolja och balsamicovinäger och riv över sveciaosten.