Kocken tipsar - Pernilla Wahlgren
Pilgrimsmusslor med brynt valnötsmörsdressing av Pernilla Wahlgren
Det här smakar riktigt, riktigt gott och lyxigt.
Ingredienser
4 portioner
1 blomkålshuvud
1/2 dl olivolja
1/2 citron
1 tsk flingsalt
140 g bacontärningar
1 röd chilifrukt
400 g pilgrimsmusslor
eller kammusslor
2 msk smör
ca 100 g blandade salladsblad
svartpeppar
Brynt valnötsmörsdressing
50 g valnötter
50 g smör
2 msk äppelcidervinäger
Så här lagar du receptet
Sätt ugnen på 225°. Skär fina skivor av blomkålshuvudet.
Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja, pressa över
citron och strö på flingsalt, vänd runt. Rosta i ugnen i ca
20 minuter tills blomkålen fått fin färg. Eller stek blomkålsskivorna
i oljan i en panna och pressa på citronen
efteråt.
Stek bacontärningarna knapriga och lägg dem på ett
hushållspapper att rinna av. Skiva chilin tunt.
Hacka valnötterna till dressingen och lägg dem i en
torr, het panna. Rosta dem kort, tills de får lite färg och
börjar dofta gott, utan att de blir brända. Lägg i smöret
och låt det smälta. Ta pannan från värmen när smöret
slutar fräsa och börjar bli brynt. Tillsätt vinägern och
blanda om.
Hetta upp en panna med smör och stek pilgrimsmusslorna
någon minut på båda sidor, så att de får fin färg
men behåller sin krämiga kärna.
Lägg upp salladen på ett fat. Lägg på blomkålsskivorna
och pilgrimsmusslorna. Häll den ljumma valnötsdressingen
över det hela och avsluta med bacontärningarna, ytterligare
lite flingsalt och svartpeppar samt tunt skivad chili.
Middagen är viktigaste stunden på dagen och det är runt matbordet som fyrabarnsmamman Pernilla Wahlgren samlar familjen. Kärleken till maten och det italienska köket är alltid i fokus – både när det måste gå undan, och när det finns mer tid att laga och njuta. I kokboken Pernillas kök så bjuder Pernilla på sina bästa vardagsfavoriter, sitt smaskigaste fredagsmys och helgens bästa festrätter.
Foto: Jenny Grimsgård
Fler smarriga recept hittar ni i Pernilla Wahlgrens kokbok Pernillas kök.