Kocken tipsar - Linda Letelier Hansson
Paella
Paella har fått sitt namn från pannan som den lagas i, la paellera. Basen i rätten
är ris kryddat med saffran. Sedan är principen att ”man tager vad man haver”. Här
har jag valt kyckling och chorizo. Klassisk paella innehåller ofta musslor, räkor och
bläckfisk och i lyxiga varianter kan det finnas havskräftor. Det är viktigt att inte
röra runt i riset under tillagningen men att samtidigt se till att riset inte kokar torrt.
6 portioner
Tid: 90 minuter
•• 300 g chorizo
•• 4 tomater
•• 8 dl vatten
•• 3–4 grönsaksbuljongtärningar
•• 1 stor gul lök
•• 3 vitlöksklyftor
•• 2 röda paprikor
•• 1 tsk salt
•• 2 krm grovmalen svartpeppar
••½ msk paprikapulver
•• 2 paket saffran
•• 4 dl paellaris, bomba- eller
arborioris
•• 2 dl vitt vin
•• 2 gula paprikor
•• 5 stjälkar persilja
•• 2 citroner
Kycklingklubborna
•• 500 g kycklingklubbor
•• 1 dl olivolja till stekning
••½ tsk salt
••½ msk paprikapulver
Börja med att förbereda kycklingen.
Bryn kycklingklubborna i olivolja i ca 3 minuter
så att de får fin färg. Salta och krydda
med paprikapulver. Lägg kycklingen åt
sidan, den ska sedan stekas tillsammans
med riset.
Dela chorizokorvarna i mindre skivor.
Stek dem i samma panna som kycklingklubborna.
Lägg även korven åt sidan.
Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett
kryss i toppen på tomaterna. Koka dem i
några sekunder så att skalet börjar lossna.
Ta upp dem ur vattnet och spola dem
i kallt vatten medan du drar bort skalet.
Skär tomaterna i klyftor.
Koka upp vattnet till buljongen och lägg
i buljongtärningarna. Gör gärna lite extra
buljong som du har till hands under tillagningen
av riset, så att det inte kokar torrt.
Finhacka lök och vitlök. Skär de röda
paprikorna i mindre bitar och ta bort kärnorna.
Fräs allt i pannan som du använt
till kycklingen och chorizon. Tillsätt alla
kryddor, tomatklyftorna och riset.
Häll på vinet och 7 dl buljong. Lägg i
kycklingen och chorizon. Koka under lock
i ca 20 minuter. Riset ska vara mjukt men
ha en liten kärna kvar. Tillsätt mer buljong
om det behövs.
Skär de gula paprikorna i långa klyftor,
stek dem gyllenbruna i olivolja och lägg
dem i paellan.
Hacka persiljan och skär citronerna i
klyftor. Strö persiljan över paellan och
servera den med några citronklyftor
Linda Letelier Hansson är känd från bland annat Sveriges mästerkock och driver den populära restaurangen Lindas Fingermat i Skanörs hamn och är aktuell med kokboken Festliga bufféer utgiven av Bokförlaget Semic.
Duka upp generösa bufféer där det finns något för alla! Här hittar du enkla och härligt inbjudande rätter att servera vid alla tänkbara festliga tillfällen. Välj bland bufféklassiker och plockmat med en latinamerikansk twist, streetfood, skaldjursrätter, massor av vegetariskt och flera läckra efterrätter.
Bjud på paella med kyckling och chorizo, flädermarinerad lax, hasselbackspotatis med pangritata, lammrack med plommon och mynta, gyllenbruna empanadas eller lyxig blåbärstiramisu. Till varje buffé finns även tips på en drink med eller utan alkohol.