Johan Backeus, Årets Kock 2017
OXFILÉ MED JALAPENOKROKETTER OCH MAJONNÄS PÅ BRYNT SMÖR
Utmana dig själv och bjud dina gäster på en riktigt lyxig nyårsmiddag. Johan Backeus, Årets Kock 2017, har skapat denna huvudrätt, oxfilé med sting i.
Ingredienser:
Portioner: 4
- 600 g oxfilé
- salt och peppar
- 1 msk rapsolja
- 80 g Arla® Svenskt Smör
- 1 krossad vitlöksklyfta
Kroketter
- 400 g mandelpotatis
- 1 äggula
- 50 g Arla® Svenskt Smör
- 30 g färska gröna jalapenos
- 100 g Arla® Svecia, riven
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 3 dl panko
- matolja till fritering
Vinägerkokt rödlök
- 1 rödlök
- ½ dl champagnevinäger
Majonnäs
- 100 g Arla® Svenskt Smör
- 1 ägg
- 2 msk champagnevinäger
- 1 dl rapsolja
Smörstekta grönsaker:
- 250 g broccoli
- 50 g kantareller
- 2 msk Arla® Svenskt Smör
Picklad majrova
- ½ dl ättiksprit 12%
- 1 dl strösocker
- 1½ dl vatten
- 1 majrova
Till garnering:
- färsk körvel
- färsk dragon
- färsk persilja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 120°.
- Salta och peppra oxfilén och stek den gyllenbrun i olja i en stekpanna. Tillsätt smör och vitlök och ös köttet ca 1 min.
- Lägg köttet på galler och tillaga i ugnen till en innertemperatur på 54°, ca 20 min.
- Ta ut köttet och låt vila ca 10 min.
Kroketter:
- Skala potatisen och koka den mjuk.
- Pressa potatisen, tillsätt äggula, smör och jalapeno och riv ner osten.
- Forma runda bollar och rulla dem i först mjöl, sedan ägg och sist panko.
- Värm oljan till 180° och fritera bollarna gyllene. Salta.
Vinägerkokt rödlök:
- Skala och skär rödlöken i tunna skivor och koka upp vinägern.
- Slå den varma vinägern över rödlöken och låt stå.
Majonnäs
- Bryn smöret i en kastrull och låt svalna.
- Mixa ägg och vinäger och tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under mixning. Mixa i oljan och smaka ev av med mer vinäger och salt.
Smörstekta grönsaker
- Plocka buketterna från broccolin.
- Hyvla broccolistammen tunt, lägg i isvatten och spara till servering.
- Rensa svampen och stek den i smör tillsammans med broccolibuketterna. Salta och peppra.
Picklad majrova
- Koka ihop ättika, socker och vatten.
- Skiva majrovan tunt. Häll den varma lagen över den skivade majrovan. Låt kallna.
Servering
- Skär köttet i 4 skivor och lägg på varma tallrikar.
- Lägg kroketter och grönsaker runt köttet och spritsa klickar av majonnäs.
- Toppa med rödlök och örter och servera genast.
Tips!
Fritera kroketterna i förväg och “puffa” dem i ugnen när det är dags att äta.