Utmana dig själv och bjud dina gäster på en riktigt lyxig nyårsmiddag. Johan Backeus, Årets Kock 2017, har skapat denna huvudrätt, oxfilé med sting i.
Ingredienser:
Portioner: 4
- 600 g oxfilé
- salt och peppar
- 1 msk rapsolja
- 80 g Arla® Svenskt Smör
- 1 krossad vitlöksklyfta
Kroketter
- 400 g mandelpotatis
- 1 äggula
- 50 g Arla® Svenskt Smör
- 30 g färska gröna jalapenos
- 100 g Arla® Svecia, riven
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 3 dl panko
- matolja till fritering
Vinägerkokt rödlök
- 1 rödlök
- ½ dl champagnevinäger
Majonnäs
- 100 g Arla® Svenskt Smör
- 1 ägg
- 2 msk champagnevinäger
- 1 dl rapsolja
Smörstekta grönsaker:
- 250 g broccoli
- 50 g kantareller
- 2 msk Arla® Svenskt Smör
Picklad majrova
- ½ dl ättiksprit 12%
- 1 dl strösocker
- 1½ dl vatten
- 1 majrova
Till garnering:
- färsk körvel
- färsk dragon
- färsk persilja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 120°.
- Salta och peppra oxfilén och stek den gyllenbrun i olja i en stekpanna. Tillsätt smör och vitlök och ös köttet ca 1 min.
- Lägg köttet på galler och tillaga i ugnen till en innertemperatur på 54°, ca 20 min.
- Ta ut köttet och låt vila ca 10 min.
Kroketter:
- Skala potatisen och koka den mjuk.
- Pressa potatisen, tillsätt äggula, smör och jalapeno och riv ner osten.
- Forma runda bollar och rulla dem i först mjöl, sedan ägg och sist panko.
- Värm oljan till 180° och fritera bollarna gyllene. Salta.
Vinägerkokt rödlök:
- Skala och skär rödlöken i tunna skivor och koka upp vinägern.
- Slå den varma vinägern över rödlöken och låt stå.
Majonnäs
- Bryn smöret i en kastrull och låt svalna.
- Mixa ägg och vinäger och tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under mixning. Mixa i oljan och smaka ev av med mer vinäger och salt.
Smörstekta grönsaker
- Plocka buketterna från broccolin.
- Hyvla broccolistammen tunt, lägg i isvatten och spara till servering.
- Rensa svampen och stek den i smör tillsammans med broccolibuketterna. Salta och peppra.
Picklad majrova
- Koka ihop ättika, socker och vatten.
- Skiva majrovan tunt. Häll den varma lagen över den skivade majrovan. Låt kallna.
Servering
- Skär köttet i 4 skivor och lägg på varma tallrikar.
- Lägg kroketter och grönsaker runt köttet och spritsa klickar av majonnäs.
- Toppa med rödlök och örter och servera genast.
Tips!
Fritera kroketterna i förväg och ”puffa” dem i ugnen när det är dags att äta.