MISOSTEKT OXFILÉ MED JORDÄRTSKOCKA OCH STEKLÖK

Misostekt oxfilé med jordärtskocka, soja och steklök av Jimmi Eriksson.

Ingredienser:

Oxfilé och steklök:

  • 800 g oxfilé
  • 2 msk misopasta
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk Arla® Svenskt Smör
  • 10 steklökar, gärna gul och röd med skal kvar

Rostad jordärtskocka:

  • 500 g jordärtskockor
  • ½ dl Arla® Klarifierat Smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt

Vinägersky:

  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk Arla® Svenskt Smör
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 8 dl kalvbuljong
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 2 tsk majsstärkelse
  • ½ tsk salt

Jordärtskockskräm:

Till fritering:

  • 1 tsk salt
  • 200 g Arla® Klarifierat Smör
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

Oxfilé och steklök:

Sätt ugnen på 100°. Rör ihop misopasta och soja. Putsa, salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör. Pensla köttet med misoblandningen och lägg i en ugnsform. Tillaga i mitten av ugnen tills det har en innertemperatur på ca 56° för att få ett medium stekt kött, ca 1½ tim. Lägg in steklöken bredvid köttet sista 30 min.

Rostad jordärtskocka:

Sätt ugnen på 150°. Tvätta jordärtskockorna och lägg dem i en ugnsform. Klicka på smör och salta. Tillaga i mitten av ugnen ca 45 min, ställ åt sidan till senare.

Vinägersky:

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills det börjar få färg. Häll över vinäger och låt koka ihop ca 2 min. Tillsätt buljong och timjan, låt koka tills ca 3 dl återstår, ca 30 min. Sila såsen och red med majsstärkelse utrört i vatten till simmig konsistens, salta.

Jordärtskockskräm:

Skala jordärtskockorna, skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med syrad grädde och vatten. Koka mjuka ca 30 min. Häll av jordärtskockorna och mixa till en slät puré med smöret.

Servering:

Värm resten av smöret till ca 140° i en kastrull och fritera de rostade jordärtskockorna ca 4 min och salta. Värm skyn på medelvärme. Skala och dela steklöken. Skiva köttet. Servera allt på t ex en stor skärbräda och ha vinägersky och jordärtskockskräm vid sidan av. Strö över flingsalt.

Arla Köket 4 2016/Årets Kock