Bjud på ugnsbakad torskrygg med en marinad gjord på vit misopasta
MISOBAKAD TORSKRYGG MED PAK CHOI
I Sverige förknippas ofta miso med soppan vi får som tillbehör till sushin. Men det finns många, många fler användningsområden. Här bjuder vi på ett recept på ugnsbakad torskrygg med en marinad gjord på vit misopasta.
INGREDIENSER
4 portioner
4 portionsbitar torskrygg
1,5 dl sake
1,5 dl mirin
2 dl vit misopasta
1 dl socker
GÖR SÅ HÄR
Häll upp mirin och sake i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 20 sekunder, sänk sedan värmen. Blanda i misopasta och rör om den har löst upp sig. Höj värmen, häll i socker och rör om tills även sockret har löst upp sig. Låt svalna.
Torka av torsken med hushållspapper och lägg bitarna i en bunke. Häll över misomarinaden (spara några matskedar till garnering). Täck över bunken med plastfolie och ställ in den i kylskåpet. Låt stå i 1-3 dagar.
Sätt ugnen på 200 grader. Torka bort överflödig marinad från torsken och stek bitarna gyllenbruna i en stekpanna, ca 4-5 min. Baka därefter torsken i ugn tills innertemperaturen uppnår 56 grader, ca 10 min. Servera med varm pak choisallad och en skvätt misomarinad.
MAGISKA MISO!
Det finns olika sorters misopasta. De vanligaste varianterna är vit, gul eller röd pasta. Misopasta är i grunden sojabönor som fermenterats och saltats, sedan tillsätts olika sädesslag för att ge pastan sin särskilda karaktär.
Lär dig mer om misopastan och dess användningsområden här.