“Le Taittinger” Prix International de Cuisine d’Auteur
Louis Dupuy-Roudel vinner “Le Taittinger”
Den svenske representanten Louis Dupuy-Roudel vinner den prestigefyllda kocktävlingen “Le Taittinger” Prix International de Cuisine d’Auteur.
– Jag är otroligt glad och lättad. Rätterna har inspirerats av min uppväxt i franska Bretagne och min tid på restaurang Paul Bocuse, säger Louis som till vardags arbetar på restaurang Persona i Stockholm.
“Le Taittinger” är en internationell kocktävling som startade 1967 av Claude Taittinger för att stötta och lyfta unga kockar samt hylla det franska gastronomiska arvet. Tävlingen har genererat flera etablerade vinnare som Joël Robuchon och Bernard Leprince. I juryn hittar vi idel stjärnkockar som Dominique Crenn från trestjärniga Atelier Crenn i San Francisco och Eric Frechon från trestjärniga Epicure Le Bristol Paris. Totalt har juryn 17 stjärnor i Guide Michelin.
De tävlande fick i uppgift att leverera två rätter på fyra timmar. Först en tränad rätt med huvudråvarorna bleka och hummer och sedan en dessert på temat pâte à choux, vilken avslöjades först kvällen före tävlingen.
Som tränad rätt lagade Louis bleka, rimmad i lapsangte och rullad i aska, hummer inlindad i guanciale, fänkålspicklad gurka toppad av lätt rökt ostron, samt en quenelle av pilgrimsmussla, hummer, fingerlime och libbsticka. Vid sidan av serverades en krustad med potatiskräm, crudo på bleka, kaviar och friterad kombu. Till dessert bakade Louis en pâte à choux fylld med choklad, tryffel och vinägrett av confiterad tallolja och fingerlime.
– Ett utmärkt sätt att fusionera franska och svenska smaker, berättar Louis.
Louis är uppvuxen i franska Bretagne och har tidigare arbetat på bland annat franska stjärnkrogen Paul Bocuse i Lyon. Förutom äran vinner han en prischeck på 20 000 euro.