LÖJROM PÅ KRISPIG SURDEG AV TOM SJÖSTEDT, ÅRETS KOCK 2008

\"\"

Festliga tilltugg med löjrom.

INGREDIENSER

Räcker till 12 stycken tilltugg   

Surdeg

200 g rågmjöl

200 g vatten

100 g vetemjöl

400 g fritösfett/matolja

Topping

1 dl smetana

300 g löjrom

1 kruka körvel

1 rödlök

1 citron

1 msk strösocker

Svartpeppar

Olivolja

GÖR SÅ HÄR

Surdeg
OBS! Surdegen görs i förväg, men har man inte hunnit med det, finns den ofta att köpa färdig i bl a bagerier. Gör annars en egen surdeg och ta hand om den genom att mata den med mer mjöl och vatten så lever den i all evighet!

Blanda rågmjöl och vatten i en bunke, vispa ut mjölet ordentligt. Häll degen i en skål eller burk med lock och låt den stå i rumstemperatur 2-3 dagar tills det bubblar livligt. Rör om varje dag. Blanda sedan surdegen med vetemjöl och arbeta degen med en elvisp tills degen blir seg. Häll surdegen i en spritspåse och värm i fritösen oljan till ca 160 C.

Spritsa små knyten i fritösen. Lyft upp dem när de fått fin färg. Beroende på tjockleken är det bra att torka knytena i ugnen på 75 C tills de är helt krispiga.

Topping
Hyvla rödlöken och pressa citronen. Häll citronsaften över löken och blanda med sockret.


Toppa surdegsknytena med smetana, löjrom, tunt skuret äpple, körvel och den skivade rödlöken.

Vintips:

\"\"

NASHVILLE STORIES PROSECCO EKO

Receptet är komponerat av Tom Sjöstedt Årets Kock 2008.