ELEGANT DESSERT TILL FESTEN
KAKA MED VÄSTERBOTTENSOST®, HJORTRON, MARÄNG OCH KOLASÅS
Lyxig och elegant kaka som passar perfekt till sommarens festligheter. Bjud nära och kära på denna och den kommer garanterat att uppskattas!
INGREDIENSER
DETTA RECEPT INNEHÅLLER:
125 G VÄSTERBOTTENSOST® RIVEN
150 G MJÖL
15 G SOCKER
3 G SALT
1 ST ÄGG
75 G MJÖLK
SMÖR TILL STEKNING
VANILJMOUSSE
166 G MJÖLK
166 G GRÄDDE
100 G SOCKER
100 G ÄGGULA
3 ST GELATINBLAD
400 G GRÄDDE
0,5 ST VANILJSTÅNG
SEG MARÄNG
50 G ÄGGVITA
50 G SOCKER
50 G FLORSOCKER
10 G CITRONSAFT
INKOKTA HJORTRON
200 G HJORTRON
70 G SOCKER
10 G ROM
1 ST VANILJSTÅNG
5 G CITRON
VATTEN
KOLASÅS
166 G SOCKER
83 G HJORTRONPURÉ
83 G GRÄDDE
33 G BRYNT SMÖR
2 G SALT
BOVETEKRISP
75 G BOVETE
40 G MANDELPRALINÉ
75 G VIT CHOKLAD
1 G SALT
OLJA TILL FRITERING
GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop de torra ingredienserna och riv Västerbottensost grovt. Blanda i mjölken och ägget i det torra, sedan Västerbottensost. Blanda alla ingredienser tills degen går ihop.
Lägg ut degen på ett bord och kavla ut den till ungefär 0,5 cm tjocklek. Stansa sedan ut önskad form. Stek i panna med smör tills kakan får en fin gyllenbrun färg.
Vaniljmousse
Koka upp mjölk och den första delen grädde med vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen.
Vispa upp socker och äggula. Häll ned ägg-vispet i kastrullen med mjölken och grädden.
Värm sedan upp blandningen till 83 grader, under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och lägg i gelatinbladen. Sila smeten och kontaktplasta, sätt in i kyl och låt svalna.
Vispa den andra delen grädde, löst! Ta ut den kalla vaniljkrämen och vispa upp den (så att eventuella klumpar försvinner). Vänd sedan ned grädden i krämen och häll upp i en spritspåse, fyll din form och frys sedan över natten.
Seg maräng
Vispa upp äggvitan lite skummig med citronsaften. Häll ned sockret och florsockret lite i taget tills allt är i. Låt sedan marängen vispas tills den får fasta toppar.
Dra ut marängen tunt på en silikonmatta (om du har schabloner, kan du använda dem till att få olika former på din maräng). Torka marängen i ugnen på 50 grader under natten.
Inkokta hjortron
Koka sockret och vattnet till en karamell med vaniljstången. När karamellen är gyllenbrun, släck den med rommen och citronsaften. Låt sedan karamellen få ett uppkok så att karamellen blir slät. Ta av från plattan, häll i hjortronen och låt stå i cirka 5-10 min, förvara sedan i kyl.
Värm upp innan servering.
Kolasås
Smält sockret i en kastrull tills färgen blir gyllenbrun. Därefter häller du ned grädden och hjortronpurén i kastrullen. Låt koka upp till 112 grader. När kolan har nått rätt temperatur, ta av kastrullen från plattan.
Ned med smöret, saltet och rör om. Sila sedan genom en sil.
Servera varm.
Bovetekrisp
Koka bovetet i saltat vatten tills det blir mjukt. Sila av och skölj med kallt vatten. Sprid sedan ut vetet på bakplåtspapper och torka över natten. (Om man inte har tillgång till en torkmaskin funkar ugnen lika bra. Sätt ugnen på 50 grader och öppna spjället.)
När det har torkat, ska bovetet friteras på 200 grader i 1-2 sekunder. Lägg sedan det friterade bovetet på papper så att allt extra fett absorberas av pappret.
Smält sedan choklad och blanda det med bovetet och praliné. Stryk ut tunt på en silikonmatta och frys. Stansa eller skär sedan ut önskad form.
Ha gärna samma form på krispet och moussen så att du kan gjuta ihop dem. Då fungerar krispet som en botten för moussen att stå på.
Övrigt i rätten
Blommor eller örter till garnering.
När du har alla momenten klara är det roligaste kvar – att sätta ihop alla komponenter på tallriken!
Du börjar med att placera den stekta kakan med Västerbottensost i mitten av tallriken/skålen, därefter tar du marängplattan och lägger på den varma kakan. Lägg den gjutna moussen på marängen och fyll mitten med de inkokta hjortronen, garnera gärna med blommor eller örter för att få lite mer färg på desserten.
När alla komponenter ligger på tallriken är det bara kolasåsen kvar, den är bra att servera varm vid bordet, där man häller såsen runt hela desserten så att man får en fin cirkel.