Louise Johanssons
JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED PICKLAT ÄPPLE
Jordärtskockssoppa är en mild och krämig soppa som är perfekt att servera som förrätt! Testa Louise Johanssons variant med svartpeppar och torkad timjan, så kommer du att märka skillnaden mellan finmalen och grovmalen krydda.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Jordärtskockssoppa
400 g jordärtskockor, tvättade
1 msk kryddblandning av svartpeppar och torkad timjan
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk rapsolja
6 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl vispgrädde
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk honung
Salt
Picklat äpple
1 rött äpple
½ dl vitvinsvinäger
1 dl muscovadosocker, alt. vanligt socker
1 dl vatten
Till servering
1 dl pistagenötter, rostade och hackade
Örter (bilden visar shisokrasse, men ta vad du har hemma)
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftseffekt. Fyll din Zassenhauskvarn med svartpeppar och torkad timjan. Ställ in malverket på fin kornstorlek (steg 1).
Skär jordärtskockor i 1 cm tjocka bitar. Blanda med lök, vitlök, olja och kryddblandning. Lägg skockorna i en ugnssäker form. Ugnsrosta ca 30 minuter, tills de är mjuka rakt igenom.
Gör picklade äpplen undertiden. Koka upp vinäger, socker och salt. Skiva äpplena i tunna skivor, gärna med mandolin. Varva skivorna i en burk och häll över lagen. Låt stå och dra.
Lägg de ugnsrostade jordärtskockorna i en stor kastrull. Tillsätt vatten, buljong och grädde. Låt koka i ca 5 minuter. Mixa soppan slät i en blender. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och honung.
KRYDDA RÄTT!
Du kan enkelt ställa in önskad kornstorlek genom att skruva på ett vred i botten på din Zassenhauskvarn. Till den här rätten väljer Louise kvarnens finaste inställning. Steg 1 passar till rätter där du vill att kryddan ska ge smak, men inte synas. LÄS MER