Kocken tipsar - Sofia Henrikssons
Hemligheten i mästerkockens lyxiga smörgåstårta
Ginmarinerad gurka är hemligheten i mästerkocken Sofia Henrikssons lyxiga smörgåstårta. Denna skapelse har smak av räkor, hummer och brynt smör och är toppen till sensommarens alla trädgårdsfester och kräftskivor.
Smörgåstårtan har en lång tradition i Sverige och anknyter till våra öppna smörgåsar med mycket dekoration. Den blev populär redan på 40-talet och har genomlevt olika tidsåldrar med olika ingredienser. Här gör mästerkocken Sofia Henriksson en somrig variant på smörgåstårta med lyxig touch av Hendrickspicklad gurka, caviar och hummer.
Beskrivning, recept och tillagning går att se i filmen här: Smörgåstårta med räkor och hummer (nigab.se)
Lyxig smörgåstårta med ginpicklad gurka
Hendrickspicklad gurka
Du behöver:
– Gurka
– Vatten
– Salt
– Socker
– Hendrick’s Gin
Så gör du:
1. Skiva gurkan tunt på längden, förslagsvis med hjälp av en osthyvel.
2. Blanda vatten med lite salt och socker i en skål. Toppa med en skvätt Hendrick’s Gin.
3. Lägg i gurkskivorna och låt stå i marinaden någon timme.
INGREDIENSER
- 1 pkt landgångsbröd
- 4 dl vispad creme fraiche
- 2 gurkor
- 1 knippe rädisor
- 2 dl räkor, skalade
- 1 burk caviar
- 1 knippe gräslök
- 1 rödlök
HUMMERRÖRA
- 2 dl hummerkött (motsvarar ungefär 2 humrar)
- 1 tsk tabasco
- 1 dl tärnat äpple, granny smith
- 1 dl majonäs
- 2 msk vispad creme fraiche
- 1 msk finhackad gräslök
- 50 g smör
- 1 citron
- Svartpeppar
- Salt
RÄKRÖRA
- 2 dl räkor, handskalade
- 100 g färskost
- 1 msk majonäs
- 2 msk vispad creme fraiche
- 3 msk stenbitsrom
- 1 citron, zest + 1 tsk saft
- 1 msk pepparrot, finriven
- 1 dl finhackad dill
- 1 nypa cayennepeppar
- Salt
- Svartpeppar
TILLAGNING
- Räkröra: Skala räkorna och hacka grovt. Blanda med övriga ingredienser till räkfyllningen. Ställ kyld så länge.
- Hummeröra: Bryn smöret och låt svalna. Skala humrarna och hacka upp till en röra. Blanda alla ingredienser och rör sist ner det brynta smöret.
- Varva bröd med varannat lager hummeröra och varannat räkröra. Täck till sist tårtan med ett lager vispad creme fraiche. Dekorera med gurka, räkor, caviar, rädisor och gräslök.
Glöm inte att bjuda på en klassisk Hendrick´s G&T till smörgåstårtan. Den gör du såhär:
Hendrick’s Gin and Tonic
Du behöver:
– 6 cl Hendrick’s Gin
-12 cl Tonic
-Gurkskivor
-Is
Så gör du:
1. Fyll ett glas med is
2. Häll i Hendrick’s Gin och därefter valfri Tonic
3. Dekorera med gurkskivor