Mat & Dryck
Här är finalisterna i Årets Kock 2018
Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett handlagsprov med örret som råvara samt lagat en huvudrätt av en hemlig råvarukorg. De åtta kockar som fått högst total poäng från båda dagarna är vidare till final i Årets Kock 2018 – SM i professionell matlagning. I dag avslöjas också att fyra av finalisterna kommer att få lämna finalen redan efter dag 1 samt vilka delmoment som väntar under finalen.
Här är årets finalister:
- David Lundqvist, 116 poäng, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
- Ludwig Tjörnemo, 116 poäng, Operakällaren, Stockholm
- Martin Moses, 110 poäng, SK Mat & Människor, Göteborg
- Peter J Skogström, 106 poäng, Mat & Vin Slottsparken
- Lars Niklasson, 98 poäng, Lilla Ego, Stockholm
- Jonas Alvin, 94 poäng, Stångs magasin, Linköping
- Anders Johnsson, 93 poäng, Rejmes Restaurang
- Magnus Persson, 91 poäng, Stureplansgruppen
Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest samt finalister.
– Det var ett rutinerat gäng som var med i kvalet och även i dag har vi ätit mycket god mat. Det känns som att vi är inne på helt rätt spår med de ändringar som gjorts i årets tävling där det ingår fler moment som kräver en bredare kunskap. Det vi i juryn skulle vilja se ännu mer av är mat som lagats med hjärtat, sån mat som de tävlande gillar att laga och äta och som skulle passa på deras egen meny. Men vi har ett jäkligt härligt gäng till finalen och vi ser fram emot att se hur de kommer lösa uppgifterna de ställs inför där, säger Stefan Karlsson, juryns ordförande, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor och Götaplatsgruppen
– Vi såg många olika och oväntade tekniker i handlagstestet och det var tydligt att det blir ett stresspåslag när uppgiften ska göras på tid och bedömas. Jury: Frida Ronge, TACK, Ola Nyström, Leröy, Patrik Fast, Fiskebo
– Det här känns väl bra får man säga! Martin Moses, SK mat & människor i Göteborg
– Det här känns väldigt bra, det har varit kul hela vägen igenom! Plattfiskarna på varukännedomen satt. David Lundqvist, Grand Hotel Saltsjöbaden
– Vidare igen, galet va! Skillnaden i år jämfört med förra gången är att det är mycket bättre tävling nu med alla moment. Peter J Skogström, Mat och Vin Slottsparken i Malmö
– Jag har ju aldrig varit med förr så jag är riktigt taggad inför finalen! Ludwig Tjörnemo, Operakällaren i Stockholm
– Vad spännande detta blir! Det kändes som en skitdag efter råvarukorgen men det gick ändå. Bra upplägg på tävlingen med flera moment! Lars Niklasson, Souschef Lilla Ego, Stockholm
– Råvarukorgen var svår, men jag är i final! Jonas Alvin, Stångs magasin i Linköping
– FAN vad jag ville det här! Det var lite jobbigt att de att det var en örret tidigare idag, det är ingen favorit. Men jag gjorde det! Anders Johnsson, Rejmes restaurang i Örebro
– Jag har försökt att bli bäst i familjen, lite segt att inte pappa ställde upp mot mig. Men riktigt kul att gå till final! Magnus Persson, Stureplansgruppen Stockholm (pappa = Roland Persson, Årets Kock 1990.)
Nyhet finalen
Årets final skiljer sig i många avseenden mot tidigare år. NYTT: den är över två dagar, innehåller många fler delmoment samt att enbart fyra av åtta finalister går vidare till andra dagen.
Dag 1: åtta finalister visa sin kunskap inom råvaror, teori och ett förberett matlagningsmoment som meddelas två veckor före finalen. Fyra går vidare till andra dagen
Dag 2: fyra finalister gör ett handlagstest och matlagningsmomentet är en hemlig råvarukorg.
Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Tävlingen avgörs i en digital uttagning, ett kval där 32 kockar tävlar dag 1 och 16 kockar går vidare till dag 2. I finalen den 28-29 september i Kungl. Tennishallen, Stockholm, gör 8 kockar upp om segern.