Recept
Grillad havsabborre med mynta och citron
4 portioner
1,2 kg havsabborre, ca 2 hela
1 kruka mynta
1 citron
olivolja
1 tsk salt
Till servering
blandad sallad
Om inte fisken är fjällad och urtagen så gör det
och skölj den inuti och utanpå.
Riv bladen från myntan och skiva citronen.
Salta fisken inuti, droppa i lite olivolja och lägg
i myntablad och citronskivor. Bind gärna upp
med steksnöre.
Pensla fisken utanpå med olivolja och grilla
den cirka 7 minuter på var sida tills köttet släpper
lätt från benen.
Dela fisken och lägg upp en filé per person.
Bjud sallad till och olivolja att droppa på fisken
Receptet är hämtat ur uppföljaren till professor Mai-Lis Hellénius succébok Livsviktigt i form av en kokbok med över 100 utvalda recept som främjar en hälsosam livsstil. Alla tips och recept i boken vilar på vetenskaplig grund med den traditionella medelhavsmaten i centrum. Sedan 2010 är den traditionella maten kring Medelhavet upptagen på UNESCOs världsarvslista och förutom att den är varierande och fantastiskt god visar även den samlade forskningen att det är den bästa maten för ett långt och friskt liv.