
Festmat!
Gravad röding med friterade & stuvade svartrötter

Gravad röding med med både friterade och stuvade svartrötter.
Ingredienser
Detta recept innehåller:
80 g Västerbottensost® Riven
600 g svartrötter
1 msk pressad citron
3 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Salt
Solrosolja, till fritering
2 rödingfiléer eller 500 g laxfilé med skinn
2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk gula senapsfrön
5 enbär, mortlade
3 kvistar dill, hackade
1 kvist enris, delad i mindre bitar
1 msk finrivet citronskal
GÖR SÅ HÄR
Gravad röding:
Blanda salt, socker, kryddor, kvistar och citronskal i en skål.
Lägg fisken i en form och strö över blandningen, täck sedan med plastfolie och ställ in i kylskåp.
Låt grava rödingen i minst 1 dygn, gärna 2 och laxen minst 2 dygn, gärna 3.
Vänd filéerna en gång om dagen.
Stuvade svartrötter:
Skala och skär svartrötterna i ca 5 cm bitar (spara 2 hela svartrötter till fritering).
Koka bitarna i saltat vatten med citronsaft ca 4 min, de får gärna vara al dente.
Låt rinna av på hushållspapper.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och vispa slätt.
Tillsätt mjölk och grädde under vispning.
Låt sjuda under omrörning ca 3 min tills såsen har tjocknat.
Rör ner osten så att den smälter.
Innan servering, vänd ner svartrötterna och värm försiktigt – stuvningen får inte koka.
Smaka av med salt.
Friterade svartrötter:
Skala de sparade svartrötterna och skär i 5 cm långa bitar.
Hyvla dem tunt med mandolin.
Värm oljan till 170°.
Fritera svartrots- skivorna i oljan tills de är lätt gyllenbruna.
Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Servera den gravade rödingen i tunna skivor med stuvade och friterade svartrötter.
Toppa gärna med lite dill.