Kocken tipsar
FRITERAD LÖKBLOMMA MED CHILIMAJONNÄS
Gillar du lökringar? Då kommer du att älska vår läckra lökblomma! Tillsammans med en het dipp blir detta ett perfekt snack till helgen.
Det mesta är gott att fritera – och lök är definitivt inget undantag. Våga variera de klassiska, friterade lökringarna och gör en blomma av löken. På så vis får du ett tilltugg som är lika läckert för ögonen som för gommen.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Friterad lökblomma
1 gul lök
3,5 dl mjölk
2 ägg
3,5 dl mjöl
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
Salt och peppar
Rapsolja, till fritering
Chilimajonnäs
2 dl majonnäs
2 msk srirachasås
1 vitlöksklyfta, finhackad
GÖR SÅ HÄR
Blanda ingredienserna till majonnäsen. Ställ åt sidan.
Skär av toppen på löken och lägg den med snittsidan neråt. Skär löken i kvartar med hjälp av en skarp kniv. Fortsätt och gör ytterligare ett snitt på varje kvart. Vänd på löken och pilla försiktigt isär lagren, så att löken bildar formen av en blomma.
Blanda ägg och mjölk i en skål. Blanda mjöl, vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar i en annan skål.
Doppa löken först i skålen med mjölkblandningen, sedan i skålen med torra ingredienser. Doppa ytterligare en gång i varje skål.
Hetta upp rapsolja i en gryta till 190 grader. Fritera löken 4–5 min, tills den får en gyllenbrun färg. Servera direkt tillsammans med chilimajonnäs.