Bjud på våfflor idag
Franska våfflor med hallon
Konditoriklassikern är inte svår att baka själv! Här stansas mördegen i hjärtform och fylls med smörkräm smaksatt med frystorkade hallon. Lite lingonpulver pudras över strax innan servering och ger härlig röd färgtouch.
Ingredienser
ca 15 stycken
Våfflor
- 200 g smör
- 5 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
- 3 msk socker
- 1 nypa salt
- 3 msk vatten
- Strösocker
Fyllning
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker
- 1 dl äggula
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- ½ dl frystorkade hallon (kan uteslutas)
- 1 tsk lingonpulver till garnering (kan uteslutas)
Så här tillagar du receptet (1 timme, 20 minuter):
1. Blanda smör, mjöl och socker till en smulig massa för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen och låt vila i kyl i en timme.
2. Kavla ut degen ca 2 mm tjock på arbetsyta strödd med strösocker. Avsluta med några drag med kruskaveln. Stansa ut de former du vill ha med pepparkaksform. Upprepa proceduren med degen som blir kvar. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda kakorna ca 8 min.
4. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen. Vänd ner de frystorkade hallonen. Fördela fyllningen över hälften av kakorna. Tryck fast de övriga kakorna ovanpå. Garnera ev. med lingonpulver.