Sofia Henriksson - vinnare av Sveriges Mästerkock 2020
Dessertpizza med vit choklad, hallon, kanderade nötter och rosmarin
Laga Sofia Henrikssons dessertpizza. Sofia vann Sveriges Mästerkock 2020 och är också ny ambassadör för Västerbottensost® Receptet är framtaget av Sofia för Västerbottensost®.
1 pizza
Ugn 250 varmluft/grill
1 st pizzadeg, antingen färdigköpt hos favoritpizzerian eller enligt detta recept
100 g färskost
1 dl Västerbottensost®
50 g vit choklad
100 g färska hallon
1 msk honung
1 kvist färsk rosmarin
Karamelliserade nötter
1 dl hasselnötter (valfri nöt eller mandlar.)
2 msk strösocker
1 msk honung
1 tsk salt
Gör så här:
1. Hacka upp nötterna. Värm på spisen honung och strösocker tills det börjat bubbla och lösa upp sig. Tillsätt då nötterna och rör ihop. Ta bort från värmen och tillsätt salt. Låt stå tills det svalnat och bryt sedan upp till mindre bitar.
2. Kavla ut pizzadegen med händerna och bred sedan över färskosten. Toppa med Västerbottensosten och riv över hälften av chokladen. Grädda på 250 grader varmluft/grill i 6 minuter eller tills botten fått en fin färg. Ta ut pizzan.
3. Toppa med de färska hallonen, karamelliserade nötterna, honung och resten av den rivna chokladen. Till sist lite rosmarin på toppen!
Läs mer om samarbetet mellan Sofia Henriksson och Västerbottensost HÄR