Recept
Bjud in till tapaskväll!
”Enkla, goda och lättlagade tapas perfekta som tilltugg, fredagsmys och festmat. Här är recepten för en lyckad bjudning i sann spansk anda”.
Tapas är egentligen ett samlingsnamn för smårätter som ursprungligen kommer från Andalusien, i den södra delen av Spanien. Namnet kommer från början från ordet tapar, som kan översättas med “att täcka över”, som i att lägga på ett lock. Tapas var från början just tilltugg, dvs. smårätter, som man äter till drinken. Numera har tapas blivit ett eget sätt att äta. Man beställer in många smårätter, delar med goda vänner och äter gott under lång tid. Vinet Faustino är ett perfekt komplement till just tapas! Erik Gustavsson är stjärnkocken som tävlat i Årets Kock och arbetat på några av de mest prestigefyllda restaurangerna i Sverige och har tillsammans med Faustino tagit fram recept på ljuvliga tapas som är speciellt framtagna för att passa perfekt ihop med smakerna i vinet Faustino.
KÖKSTIPS!
Mängden för varje tapas beror givetvis på hur många tapas du tillagar och hur många gäster ni är. Men ofta är känslan den samma som vid ett smörgåsbord – magen blir mätt snabbare än ögat, det räcker därför ofta med mindre än du tror.
CHORIZOKRÄM MED SOLTORKADE TOMATER OCH TAPENADE
1 st chorizokorv (spansk)
2 msk philadelphia
2 msk färdig tapenade
2 st soltorkade tomater
salt
svartpeppar
vinäger
1. Börja med att tärna ner chorizon i små tärningar. Hacka sedan över de soltorkade tomaterna och blanda samman alla andra ingredienser i en skål. Smaka upp med salt, peppar och någon droppe vinäger. Perfekt röra till att lägga på sina pintxos. Eller att ha som dipp till massa goda grönsaker.
ROSTADE PADRONES MED RÖKIG, CHUNKY PAPRIKARÖRA
200 g padrones (kryddig grön chilifrukt)
4 msk neutral olja
Rikligt med havssalt
Paprikaröra:
2 st rostade paprikor (finns färdiga att köpa)
1/2 msk pimientopulver (rökt paprikapulver)
1 dl majonnäs
2 msk citronjuice
salt
svartpeppar
1. Börja med att tärna ner paprika och lägg i en bunke. Blanda sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt, peppar och citron.
2. Stek dina padrones på hög värme i stekpannan tillsammans med oljan tills de har fått rejält med färg. Krydda sedan rikligt med havssalt. Smakar så gott så det sjunger i munnen, och är ett perfekt tilltugg. Snabbt och enkelt.
FRITERADE STORA GRÖNA OLIVER FYLLDA MED MANCHEGOOST
Stora gröna oliver utan kärnor (3-4st per/person)
1 bit manchegoost (50 g)
1 dl vetemjöl
3 st ägg
1 dl pankosmulor(asiatiska brödsmulor)
1 flaska frityrolja (för fritering av oliverna)
1. Börja med att riva manchegon och fyll oliverna med osten.
2. Dubbelpanera oliverna först i mjölet, sedan äggen och sist pankosmulorna.
3. Hetta upp frityroljan till 160 grader. Väldigt bra om ni har en termometer om ni är ovana att fritera. Fritera oliverna tills de är frasiga och gyllenbruna. Ta upp dem och lägg på ett hushållspapper. Ni behöver inte salta dessa eftersom oliverna och osten är naturligt salta.
Fustino: Artikelnummer: 2678