Besök Estland för en (spa)ktakulär upplevelse
Avslappning. Det är vad svenskar anger som den största reseanledningen av alla enligt en helt ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Visit Estonia. Estland, har en spakultur som sträcker sig långt tillbaka i tiden med kända kurorter och spahotell, och erbjuder ett stort och brett utbud för alla svenska spa- och wellnesskonnässörer.
En helt ny undersökning visar att svenskarna i hög grad vill uppleva avslappning och wellness när de reser utomlands. Hela 56 procent anger avslappning som huvudsaklig reseanledning för utlandsresor. En ganska stor andel svenskar, närmare bestämt 11 procent, anger spa- och wellnessupplevelser som huvudsaklig anledning för en resa. Undersökningen, som utgår ifrån ett nationellt, representativt genomsnitt, visar att det främst är stadsbor i åldern 18-39 år som söker spaupplevelser. Men mellan könen syns det ingen markant skillnad – undersökningen visar att både män och kvinnor vill njuta av spa och wellness under utlandssemestern. *
Kurorter och spaanläggningar har funnits i Estland i över 200 år och än idag är de populära resmål. Det finns en stark tradition av att använda det som växer naturligt runt omkring en och detta gäller inte minst spa- och wellnesskulturen i landet. Vilda örter, havsalger, sand och lera från de lokala skogarna, ängsmarkerna och stränderna är alla självklara ingredienser i estländska kurer och behandlingar. Dessa ingredienser, däribland rödalgen, är så pass populära att de idag används inom skönhetsindustrin och exporteras till andra europeiska länder, till exempel Frankrike.
Under pandemin har flera av landets anläggningar renoverats och utökat sina faciliteter. En av dessa är familjevänliga Tervise Paradiis, som den 25 augusti i år slog upp portarna till deras nya spaavdelning och restaurang Purpur, som bjuder på en svårslagen havsutsikt.
Ytterligare en spaanläggning som fått ett omfattande ansiktslyft i år är Hestia Hotel Haapsalu Spa (tidigare Laine SPA). Spahotellet har varit verksamt i 27 år och drivs numera av den stora estländska hotellgruppen Hestia Hotels. Förutom namnbyte, renovering och utökning av faciliteter har konceptet även omarbetats – från ett traditionellt etniskt spa till en modernare wellnessanläggning. Haapsalu är en liten men populär kurort i Estland med stor charm. Det är inte svårt att föreställa sig att det är härifrån som den svenska illustratören Ilon Wikland kan ha fått sin inspiration till Astrid Lindgrens sagoböcker. De pittoreska omgivningarna i den lilla kuststaden är en stark bidragande faktor till Hestia Hotel Haapsalu Spas succé. Hotellet är beläget ute på en udde, med utsikt över havet i tre väderstreck.
Ett boendealternativ som sticker ut är Iglucrafts nya satsning i det hippa hamnområdet Noblessner i Tallin. Iglupark Noblessner har inte en traditionell spaanläggning men däremot fem nyinvigda bastur med plats för 10 personer som ligger i direkt anslutning till havet samt fyra kontor och 10 stugor. i motsättning til vad namnet – Iglu – antyder så är dessa igloos byggda i trä, inte is, och utrustade med alla nödvändiga bekvämligheter såsom dubbelsäng, badrum och kök. Mixen av närhet till natur, kreativitet, funktionalitet och kärlek till bastun är typisk för den estländska livsstilen och Iglupark erbjuder därmed sina besökare en unik möjlighet att uppleva Tallinn, likt en lokalbo.
Resa till Estland
Alla bosatta i EU- och Schengenländer är välkomna att resa in till Estland. Vaccinationsintyg eller negativt PCR-test, är ett krav för inresa. Här finns all uppdaterad, relevant information för dig som vill resa till Estland. Det finns flera sätt att ta sig mellan Sverige och Estland. Tallink Siljas färjerutt mellan Stockholm och Tallinn är ett populärt alternativ för många. Utöver Tallink Silja går även färjan DFDS Seaways mellan Kapellskär – Paldiski. Dessutom flyger SAS och BalticAir direkt mellan Stockholm och Tallinn.