Recept från Lindas nya matbröd - Linda Andersson
Baguetter av Linda Andersson
Hembakat är godast!
Rustika baguetter med flingsalt på toppen, en frasig
skorpa och luftigt innanmäte. Perfekta att bjuda på till
helgmiddagen, på buffén eller ta med på picknic.
3 baguetter
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12–13 dl vetemjöl
Garnering
flingsalt
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i 5 minuter så att glutentrådarna blir starka.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till ca 35 cm långa baguetter på ett mjölat bakbord. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Skär sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla med vatten och strö över lite flingsalt och vetemjöl.
Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåse blir skorpan mjuk.
Linda Andersson är just nu aktuell med sin bok Lindas nya matbröd. Kokboken innehåller en mängd härliga matbröd, med det gemensamma att de är väldigt enkla att baka. Vissa går blixtsnabbt att göra medan andra kalljäser i kylen över natten. Här varvas klassiska brödrecept med nyskapande och nyttiga brödrecept som fröfrallor, linsbröd, havregrynslimpa utan vetemjöl och saftiga morotsfrallor.
Om Lindas bakskola: Lindas bakskola är en av Sveriges populäraste bakbloggar där pedagogiska steg-för-steg-bilder gör det enkelt även för nybörjaren att baka. I den här boken har Linda samlat sina senaste (och godaste) matbrödsrecept för alla tillfällen.