
Älgköttbullar med smak av honung och enbär.
ÄLGKÖTTBULLAR MED PERSILJEROTSPURÉ OCH SVAMPSÅS

ÄLGKÖTTBULLAR
Köttbullar med smak av honung och enbär. Rör lingon med lite socker och servera till. Älgfärsen kan bytas ut mot annan viltfärs.
Ingredienser
4 portioner
400 g älgfärs eller annan viltfärs
100 g fläskfärs
120 g mjölig potatis, 2 medelstora potatisar
1 gul lök
3 msk Arla® Svenskt Smör
1 ägg
2 msk kött- och viltfond
1 msk flytande honung
1 tsk viltkrydda
Såhär lagar du receptet:
Skala och koka potatisen mjuk. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör. Mosa potatisen i en bunke, tillsätt löken och låt svalna. Tillsätt färs, gräddmjölk, ägg, fond, honung och viltkrydda och rör ihop till en smidig färs. Rulla 16 bullar. Stek dem färdiga i 2 msk smör. Servera bullarna med svampsås, persiljerotspuré och rårörda lingon.
PERSILJEROTSPURÉ
Rotsaksmos som blir lent och lite syrligt av creme fraiche. Persiljeroten kan bytas mot palsternacka.
Ingredienser
4 portioner
500 g persiljerötter
2 mjöliga potatisar à 60 g
2 dl Arla Köket® crème fraiche
1⁄2 dl hackad persilja
1⁄2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Såhär lagar du receptet:
Skala persiljerot och potatis. Skär dem i mindre bitar och koka dem mjuka, ca 10 min. Häll av och mixa till en slät puré med crème fraiche. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.
SVAMPSÅS
Gräddig och försvinnande god, precis som en svampsås ska vara.
Receptet gäller för 5 dl
200 g blandad färsk svamp, t ex kantareller och karl johan
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk Arla® Svenskt Smör
1 1⁄2 dl torrt vitt vin
4 dl Arla Köket® matlagningsgrädde
1 1⁄2 msk kalvfond
1⁄2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Rensa och dela svampen. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en kastrull ca 5 min. Häll på vin, grädde och fond, låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.