Åk på vac-aid till Barbados i vår – och förena nytta med nöje
Svenskarnas medvetenhet kring hållbarhet, möten och respekt för andra kulturer och människor kan nu följa med på semestern: i april har resenärer möjlighet att åka till Barbados och bidra till det lokala samhället. Initiativet ”Join Hands in Barbados” gör det möjligt att lämna solstolen en stund för att bland annat plantera koraller, rädda sköldpaddor eller hjälpa till på idrottsläger för barn och ungdomar – allt för att främja öns kultur och miljö, och samtidigt göra en global insats.
I takt med att människor har blivit mer medvetna om miljön och socialt ansvarstagande har intresset för så kallad ”vac-aid” – att resa och samtidigt stötta lokalt – ökat markant. Viljan att göra en insats och samtidigt berikas genom nya människor och kulturer har tidigare oftast gjorts genom volontärarbete under längre perioder. Alternativet har varit att skänka pengar till barnhem eller välgörenhet på plats.
− Värderingarna stannar inte längre hemma då vi åker på semester. I hållbarhetens namn vill allt fler ha äkta möten och upplevelser som är enkla att ansluta sig till och som bara tar några timmar. Viljan att interagera och ge någonting tillbaka har funnits länge, men har varit svår att kanalisera annat än genom pengar till välgörenhet. Därför tror jag att vi kommer att se mer och fler vac-aidinitiativ på olika destinationer framöver – det är ett tecken i tiden, säger Lottie Knutson, reseexpert.
Trenden att kombinera solsemestern med ett högre syfte är något som Barbados turistorganisation har tagit fasta på. Join Hands in Barbados syftar till att locka både utflyttade barbadosbor, turister och lokalbefolkningen att engagera sig i miljöfrågan och det lokala samhällets behov. Det kan gälla allt ifrån sanering av havet, biodynamiskt lantbruk till fotbollsläger och dansklasser för barn och ungdomar med särskilda behov.
− Med Join Hands vill vi uppmuntra lokalbor och besökare på Barbados att tillsammans bidra till havets, jordens och människornas välmående – samtidigt som de får en minnesvärd och meningsfull upplevelse. Problemen med socialt utanförskap, nedskräpning av havet och utmaningen med hållbara jordbruk är inte unika för Barbados utan gäller hela planeten. Därför vill vi bjuda in er svenskar att delta, för att ni ska få en känsla av ”do good, feel good” på resan, säger Anita Nightingale, europeisk chef för Barbados turistorganisation.