Kocken tipsar - Christian Hellberg
LAGA CHRISTIAN HELLBERGS LAMMPIZZA MED CHEDDAROST OCH PICKLAD LÖK
Den picklade löken och zucchinin sätter pricken över i:et på den här favoritpizzan.
Ingredienser:
4 portioner
- 25 g jäst
- 1½ dl ljummet vatten, max 37ᵒ
- ½ tsk salt
- 2 msk olivolja
- ½ tsk strösocker
- 1 äggula
Picklad lök och zucchini:
- 1 gul zucchini
- 12 steklökar
- 2 dl vitvinsvinäger
- 1 dl strösocker
- 1 tsk senapspulver
- 1 tsk gurkmeja
- 300 g lammfärs
- 1 gul lök
- 1 msk Arla® Svenskt Smör
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk spiskummin
- ½ tsk salt
- 150 g Castello® burger cheddar
- ½ dl grovhackad oregano
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, olja och socker. Rör ner det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225ᵒ. Hyvla zucchinin tunt. Skala lökarna. Koka upp vinäger, socker och kryddor. Lägg i lökarna och låt koka ca 3 min. Låt svalna och lägg i zucchinin. Skala och hacka löken till färsen. Stek lammfärs och lök i smör, rör ner tomatpuré, spiskummin och salt. Låt koka 3-4 min. Dela degen i 8 bitar och baka ut små pizzor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla kanterna med uppvispad äggula. Lägg på lammfärs och ost. Baka i mitten av ugnen 7-8 min. Toppa pizzorna med picklad lök och zucchini. Strö över oregano. Tips! Sätt in en plåt eller en pizzaten i ugnen och låt den bli riktigt varm. Baka ut pizzorna på en skärbräda med mjöl så att pizzan kan föras över till den heta plåten i ugnen. Bäst är det om man har en bakspade.