SOMMARMAT!
VÄSTERBOTTENSOSTPAJ® MED SPARRIS, CITRON OCH GRÄSLÖK
Många kallar pajen med den mytomspunna osten Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj eller VB-paj. Kärt barn har många namn! Visste du att den korrekta benämningen är Västerbottensostpaj?
VÄSTERBOTTENSOSTPAJ® MED SPARRIS, CITRON OCH GRÄSLÖK
INGREDIENSER
6 PORTIONER
DETTA RECEPT INNEHÅLLER:
160 G VÄSTERBOTTENSOST® RIVEN
PAJDEG
3 DL MJÖL
125 G SMÖR
3 MSK VATTEN
1 DL VÄSTERBOTTENSOST®, RIVEN
FYLLNING
3 DL VÄSTERBOTTENSOST®, RIVEN
1 KNIPPE GRÖN SPARRIS
1 CITRON, FINRIVET SKAL
1⁄2 DL GRÄSLÖK, HACKAD
2 1⁄2 DL GRÄDDE
2 ÄGG
2 KRM SALT
SVARTPEPPAR
1-2 TSK OLIVOLJA
GÖR SÅ HÄR
70 MIN
Västerbottensostpaj® med sparris, citron och gräslök
Sätt ugnen på 200°C.
Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och Västerbottensost, arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i sex portionsformar eller en stor pajform. Låt vila i kyl ca 45 minuter.
Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Skär bort den hårdaste delen på sparrisen. Dela sparrisen på längden och förväll dem i kokande vatten i 5 minuter, låt sedan rinna av på papper.
Vispa samman ägg, Västerbottensost, grädde, gräslök, rivet citronskal, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalen och fördela sparrisen ovanpå. Toppa med lite extra riven Västerbottensost och olivolja och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter för små portionspajer eller 30 minuter för en stor paj.