Kocken tipsar - Christin Kashou
Jippie Bangbang-pippi av Christin Kashou
Bangbang ji är en klassiker från Sichuanprovinsen i Kina. Namnet kommer från att du bankar kycklingfilén så att den blir mör och trådig. Ji betyder kyckling. Så bankad kyckling helt enkelt. En god och enkel vardagsrätt med smakrik kyckling, krämig sås och en fräsch nudelsallad.
4 portioner
45 minuter
Ingredienser:
1 förpackning Lönneberga Kycklingbröstfilé, 700 g
Buljong
- 1,5 liter vatten
- 4 skivor ingefära (1 cm tjocka)
- 1 dl japansk soja
- 2 delade vårlökar
Grönsaker
- 2 morötter
- 1 gurka
- 3 vårlökar
- 1 lime
- salt
Dressing
- 2 dl sesampasta (tahini)
- 1/2 dl risvinäger
- 1/2 dl japansk soja
- 3 msk sweet chilisås
- 3 msk sesamolja
- salt
Tillbehör
- 250 g risnudlar, förslagsvis de breda
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 tsk mald sichuanpeppar
- lime
Såhär gör du
- Kyckling: blanda vatten, ingefära, soja och vårlök i en kastrull. Lägg i kycklingbröstfiléerna och låt sjuda i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader. Stäng av plattan, låt kycklingen ligga kvar i vätskan ytterligare 10 minuter. Ta upp kycklingen och låt svalna något. Banka ut kycklingen med tex en kavel och strimla den med fingrarna eller två gafflar.
- Grönsaker: under tiden kycklingen kokar, strimla morot, vårlök och gurka (undvik innanmätet). Blanda grönsakerna och smaka av med pressad lime och salt.
- Dressing: blanda ingredienserna till dressingen. Om dressingen känns tjock, addera några matskedar vatten för önskad konsistens.
- Nudlar: koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj med kallt vatten.
- Servering: lägg nudlarna i fyra serveringsskålar, addera den strimlade kycklingen och häll över dressingen. Lägg på grönsakerna och toppa med rostade sesamfrön, en nypa sichuanpeppar och kanske lite skivad vårlök.