Kocken tipsar - Pontus Frithiof
VINTRIG HUMMERSALLAD MED LÖJROM, ÄPPLE OCH PEPPARROT
Till 4 portioner
¼ spetskålshuvud
3 blad svartkål
1 citron1 tsk salt
2 stycken kokta europeiska humrar
1-2 röda svenska äpplen beroende på storlek
1 gurka
3 msk pepprig olivolja
1/2 dl majonnäs1 msk het chilisås, tex Sriracha
120 g löjrom
1 liten bit pepparrot
1 liten kruka dill
1 ask smörgåskrasse
Gör så här:
Strimla kålen tunt och lägg i en bunke. Pressa över saften från en halv citron och lägg i cirka 1 tsk salt.
Massera kålen en aning tillsammans med citron och salt. Ställ åt sidan.
Klyv humrarna på mitten. Ta ut köttet och ta tillvara på eventuell rom (corall). Se till att få ut så hela och fina klor som möjligt. Skär övrigt hummerkött i grövre bitar. Finhacka eventuell corallen.
Tvätta och torka ur hummerskalen.
Fintärna äpple och gurka.
Lägg hummerkött, corall, fintärnat äpple, sriracha, majonnäs, finhackad gurka i en bunke. Smaka av med salt.
Lägg kålsalladen i botten på hummerskalen, toppa med den krämiga hummersalladen.
Avsluta salladerna med en varsin hummerklo och en lagom klick löjrom på toppen.
9. Garnera med färsk nyriven och finriven pepparrot. Klipp till sist över dill och smörgåskrasse. Servera gärna rostat levainbröd till.
Pontus snaps:
Med grönt te och sichuan-peppar får du en frisk och blommig snaps med inslag av citrus. Lämnar efter sig en fräsch och något kryddig eftersmak.