Julmat & Julbak
Krämig saffrans- och citronpasta med sparris, halloumi & mandelspån
Cashew Kitchens fantastiskt smakrika pasta med både saffran och citronsmak, tillsammans med Gotlands gröna sparris och en härlig sälta från halloumi.
Ingredienser
4 portioner
2 msk rapsolja + extra till servering
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
400 ml havrefraîche eller vanlig créme fraîche
1 citron, saften + zest från halva
0,25 g saffran
½ tsk chiliflakes
2 tsk vit balsamvinäger
1-2 tsk agavesirap eller honung
Salt & svartpeppar
Ett knippe sparris
200 g halloumi
0,8 dl mandelspån
En handful färsk timjan
350 g Kungsörnen Svensk Spaghetti på 100% durumvete från Gotland
Ca 2 liter vatten
Generöst med salt
Så här tillagar du receptet (20 minuter):
1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Salta vattnet rikligt.
2. Under tiden, finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök och vitlök på medellåg värme tills genomskinligt och väldoftande. Smula ner grönsaksbuljongtärningen och stek i ytterligare någon minut. Ha sedan i havrefraîchen, citronsaft + zest, saffran, vit balsamvinäger, agavesirap och chiliflakes. Låt puttra under omrörning några minuter. Smaka av med salt & peppar.
3. Koka spaghettin enl. paketets anvisningar. Under tiden, hacka sparris och halloumi. Stek sparrisen i lite olja tills den fått färg, ca 3-4 minuter. För över till en tallrik och stek sedan halloumibitarna tills gyllene. Rosta även mandelspånen lätt i en torr stekpanna tills de fått lite färg.
4. När spaghettin är klar, häll bort vattnet och blanda spaghettin med saffrans- & citronsåsen. Fördela i djupa skålar och toppa med halloumi, sparris, rostade mandelspån, färsk timjan och rikligt med svartpeppar. Ät genast. Smaklig spis!