Internationella smaker med svenska råvaror i säsong
HALSTRADE PILGRIMSMUSSLOR – med brynt schalottenlökssmör
4 tapasportioner
8 pilgrimsmusslor
Salt och peppar
1 msk olivolja
Solros- och ärtskott
50 g smör
1 msk schalottenlöksvinäger
Gör så här:
Låt pilgrimsmusslorna ligga framme en bra stund
så att de inte är kylskåpskalla.
Torka av, salta och peppra.
Hetta upp en grill- eller stekpanna med olivolja
och halstra pilgrimsmusslorna i ca 1 minut på
varje sida.
Lägg upp pilgrimsmusslorna på tallrikar, droppa
över det brynta schalottenlökssmöret och strö
över några solros- och ärtskott.
BRYNT SCHALOTTENLÖKSSMÖR
Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt.
Tillsätt vinägern och dra av kastrullen från plattan. Serveras varmt.
Maria Dahlquist och Maria Richardsson är just nu aktuella med kokboken Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest.
Med lång erfarenhet från att driva cateringföretag i Malmö har Maria Dahlquist länge fokuserat på medelhavets smaker i tapas och andra smårätter. Utvecklingen med fokus på lokala råvaror har inspirerat till nya rätter, och i boken “Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest” samsas lokala tolkningar av medelhavsmat med klassiska svenska smaker.
Kokboken finns bland annat att beställas HÄR
“Genom att använda lokalt odlade råvaror och anpassa det vi äter efter säsongen kan vi fortfarande inspireras av medelhavets smaker, men på ett lite mer hållbart sätt. Råvaror som är anpassade för att växa i vårt klimat, få mogna och skördas i sin rätta säsong är helt enkelt av bättre kvalitet, smakar mer och innehåller mer näring” säger Maria Dahlquist.
Boken innehåller såväl vegetariska rätter som rätter med hållbara val för kött och fisk. Med nya och oväntade smakkombinationer blir recepten en inspiration till att testa sig fram för att hitta nya små-, mellan- och mingelrätter som passar lika bra en vardag som till fest eller fredagsmys.