Christin Kashou - Årets vinnare av Sveriges mästerkock 2021
YUANYAKI-LAX av Christin Kashou
Recept från vinnaren av Sveriges mästerkock 2021 Christin Kashou nya kokbok Mina asiatiska favoritrecept. Receptet är det första recept från kokboken Mina asiatiska favoritrecept som kommer att publiceras på Mygate Magazine.
YUANYAKI-LAX
4 portioner
1 timme 20 minuter
4 portionsstora bitar lax
med skinn
1 msk olja till stekning
MARINAD
1 lime
1 dl japansk soja
½ dl mirin
¾ dl sake
CITRONSÅS
2 dl crème fraiche
½ citron
½ tsk strösocker
1 tsk japansk soja
1 krm nymald svartpeppar
salt
TILL SERVERING
basmatiris
8 shisoblad eller 1 dl
hackad mynta och 1 dl
hackad färsk oregano
Soja, mirin och sake – mer japanskt än så blir det inte! Detta är en klassisk och enkel japansk marinad som kan användas till alla sorters fisk, men som är extra god till lax.
MARINAD
Skär limen i runda skivor och blanda med
resterande ingredienser i en bunke eller påse.
Lägg laxen i marinaden i minst 1 timme.
CITRONSÅS
Blanda crème fraiche med saft från citronen
och strösocker. Rör ner soja och svartpeppar
och smaka av med salt.
LAX
Grilla eller stek laxen i olja i en het stekpanna,
cirka 2 minuter på vardera sidan. Tillagas
laxen i en stekpanna kan ett par matskedar av
den kvarvarande marinaden hällas över laxen
under tiden som den steks.
Servera laxen tillsammans med nykokt ris,
citronsås och shishoblad.
Christin Kashou blev vinnare av Mästerkock 2021 och är just nu aktuell med nya kokboken Mina asiatiska favoritrecept.
”Med den här kokboken vill jag förmedla min kärlek till det ostasiatiska köket, och jag hoppas kunna inspirera fler att öppna upp sina sinnen för dess enastående råvaror och recept.”
Utforska Ostasiens unika råvaror och smaker med Christin Kashou, vinnare av Sveriges mästerkock år 2021. Här bjuder hon på 40 av sina favoriträtter från Kina, Japan och Korea, rika på kryddor, hetta och umami. Bygg din ramen från grunden med egen buljong och nudlar, vik och ånga dumplingar som sprakar i munnen! Låt krispigt friterad tempura och små sidorätter förhöja din vardagsmiddag eller bjud dina gäster på en generös buffé från en smakrik del av världen.
Christin Kashou