Kocken tipsar - Linnéa Seidel
Hummus- och kycklingmacka av Linnéa Seidel, Linnéas Skafferi
Goda, mättande mackor som har allt – det lena och krämiga, det
rökiga och salta, det fräscha och krispiga, det tuggiga och mättande.
Recept: Linnéa Seidel, Linnéas Skafferi, för Lönneberga 2021.
4 portioner
Tillagningstid: 5 min + förberedelse av hummus och pressgurka
- 8 skivor Lönneberga Extrarökt Kyckling, 120 g
Hummus på svenska, gula ärtor - 2 dl gula torkade ärtor
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- saft från ½ citron
- 3 tsk spiskummin
- eventuellt lite vatten
- salt
Pressgurka - 1 gurka
- salt
- 1 dl vatten
- 2 msk strösocker
- 2 msk ättika (12%)
Till servering - 4 skivor av ett grövre bröd
- groddar
Såhär gör du
Hummus: blötlägg och koka ärtorna enligt anvisningarna på̊ paketet. Låt rinna av helt. Mixa ärtor,
skalad vitlök, olja, citron och spiskummin helt slätt. Tillsätt eventuellt lite vatten om din hummus känns
för tjock. Smaka av med salt.
Pressgurka: hyvla gurkan och lägg i en skål, strö över saltet och låt stå i 30 minuter. Lägg gärna på en
tyngd som en press över gurkan.- Blanda samman alla ingredienser till en lag, rör tills sockret har lösts
upp helt. Häll lagen över gurkan. - Låt gärna gurkan stå i lagen över natten om du har tid!
Servering: bred ett ordentligt lager med hummus på varje brödskiva. - Vik ihop två skivor med extrarökt
kyckling och placera på hummusen. - Toppa med groddar och pressgurka och servera direkt.