Jimmi Eriksson - Årets Kock 2016
LIMEPANNACOTTA MED ANANAS, ROSTADE NÖTTER OCH VIT CHOKLAD AV JIMMI ERIKSSON
Limepannacotta med ananas, rostade nötter och vit choklad
Fräsch pannacotta med lime och kvarg där ananasen fått lite hetta av chili. Laga i förväg så blir det mer tid att umgås.
Ingredienser:
6 portioner
Limepannacotta:
- 1 gelatinblad
- 2 dl Arla Köket® syrad grädde 30%
- 1½ msk strösocker
- rivet skal av 1 lime
- 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
Karamelliserad ananas:
- ½ ananas
- ½ färsk röd chili
- 2 dl strösocker
- saften av 1 lime
Rostade nötter och vit choklad:
- 100 g macadamianötter
- 100 g vit choklad
Limepannacotta:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp syrad grädde, socker och limeskal. Dra av från värmen och rör i gelatinbladet. Låt svalna något. Rör ner kvargen i gräddblandningen till en slät smet. Fördela smeten i portionsglas, ställ i kyl att stelna minst 2 tim.
Karamelliserad ananas:
Skala och skär bort den hårda mittdelen på ananasen och skär i små bitar. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Smält sockret i en kastrull och rör tills det har en gyllenbrun färg. Lägg ner ananas och chili i kastrullen och låt sjuda ca 10 min. Låt ananasen kallna i lagen och tillsätt limesaft.
Rostade nötter och vit choklad:
Sätt ugnen på 175°. Hacka nötter och choklad grovt. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 10 min, rör om med jämna mellanrum.
Toppa pannacottan med karamelliserad ananas, nötter och vit choklad.
Arla Köket 4 2016/Årets Kock