Klassiska svenska smaker serverade på ett annorlunda, men fantastiskt gott sätt. Tunna skivor av nötig mandelpotatis gräddas tillsammans med smakrik ost och söt, kryddig ansjovis . Tillsammans med en krämig mild gräslöksgräddfil blir det här det perfekta drinktilltugget.
Ingredienser
4 portioner
1 sats pizzadeg
500 g mandelpotatis
200 g Västerbottensost
2 dl gräddfil
1 knippe gräslök
ca 250 g ansjovisfiléer
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsplåt så att den blir varm.
- Skölj potatisen, skiva den riktigt tunt och lägg sedan i en skål med kallt vatten.
- Riv osten grovt.
- Finskär gräslöken och blanda ihop den med gräddfilen och lite av spadet från ansjovisen. Smaka av med salt och peppar.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. För över till bakplåtspapper.
- Fördela osten över pizzorna och lägg sedan på potatisen i ett vackert mönster. Lägg på ansjovisfiléerna och salta och peppra.
- För över på den heta ugnsplåten och grädda pizzorna en i taget i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills potatisen mjuknat och pizzan fått fin färg.
- Ringla över gräslöksgräddfilen precis innan servering.