Västerbottensostpaj

Många kallar pajen med den mytomspunna osten Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj eller VB-paj. Kärt barn har många namn! Visste du att den korrekta benämningen är Västerbottensostpaj? Passar till alla högtider, midsommar, julbordet, påsk och kräftskivan!

Västerbottensostpaj® Originalrecept

Ingredienser

Detta recept innehåller:
300 g Västerbottensost® Riven

Fyllning:
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

GÖR SÅ HÄR
40 MIN

Vår goda klassiker Västerbottensostpaj originalrecept passar utmärkt på buffébordet till alla festligheter, oavsett tillfälle – midsommar som till påsken eller på julbordet. Såklart är Västerbottensostpaj ett givet och älskat inslag till sensommarens kräftskivor. Det här är originalreceptet på Västerbottensostpaj men går självklart att variera efter tycke, smak och tillfälle. Denna serveras bäst med löjrom, finhackad rödlök, dill och en klick creme fraiche. Låt det väl smaka!

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
3. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).
5. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
6. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.
9. Låt svalna.

Historien om Västerbottensost® har sina rötter i 1800-talets Burträsk. Osten vi njuter av idag har samma unika smak idag som när den skapades. Kanske är det därför som Västerbottensostpaj är så pass uppskattad?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *