Klas Lindberg, Årets Kock 2012
UGNSROSTAD GÖS MED KANTARELLER OCH SIDFLÄSK
Receptet är skapat av Klas Lindberg, Årets Kock 2012.
Ingredienser:
- 1 hel gös ca 1,5 kg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 citron
- 1 dl plockad färsk dill
- Arla® Smör&rapsolja spray
Kantarellpanna:
- 16 steklökar
- 200 g rökt sidfläsk
- 500 g rensade kantareller
- 16 kokta färskpotatisar
- 1 dl Arla Köket® smetana
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl hackad färsk dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skär 3 djupa snitt på varje sida av fisken. Salta och peppra på insidan av fisken. Dela citronen i 4 klyftor. Fyll fisken med citron och dill. Lägg fisken i en ugnssäker form, ringla över oljan. Ställ in fisken i mitten av ugnen ca 5 min. Sänk temperaturen till 100° och tillaga ca 15 min till en innertemperatur på 48-50°.
Koka lökarna hela med skalet på i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Låt dem svalna och skala dem. Tärna fläsket och knaperstek i en varm stekpanna. Lyft ur fläsket och ställ åt sidan. Stek kantarellerna i samma stekpanna. Lägg ner löken, potatisen och fläsket, tills allt är varmt. Avsluta med smetana, salt, peppar och dill.
Tips:
Om du inte får tag i gös, kan du använda abborre eller röding istället.