Recept till vardag & fest
Tarte med anjovis, potatis och purjolök
Istället för äggstanning fylls den här pajen med en crème fraîche- och ostblandning samt hela ägg som kläcks direkt i formen. Tillsammans med kokt potatis, ansovis och smörfräst purjolök blir det här en smakrik och mättande paj. Beroende på vilken form som används behövs olika mycket pajdeg – eventuellt kan det bli lite över, den går i så fall fint att frysa in och använda vid senare tillfälle.
Ingredienser
1 tarte, ca 4 port eller 6 bufféportioner
Pajdeg
3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning
400 g fast potatis
1 purjolök
100 g vällagrad ost, t.ex. prästost eller Svecia
2 dl crème fraîche
1 liten ask ansjovisfiléer, ca 55 g
4 ägg
Garnering
Dill
Salt och peppar
Smör till fräsning
Så här tillagar du receptet (1 timme, 30 min):
Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en rund eller rektangulär form med löstagbara kanter (ca 30 x 10 cm lång eller 24 cm i diameter). Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller tills det fått lite färg.
Skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av och kallna. Skär sedan i centimetertjocka skivor.
Dela purjolöken längs med, skölj och finstrimla den.
Fräs purjolöken i smör i en stekpanna tills den mjuknat och fått lite färg. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.
Riv osten och blanda samman med crème fraîche och spadet från ansjovisen i en skål. Smaka av med peppar.
Fördela potatisen och purjolöksfräset i botten av pajskalet och lägg på ansjovisfiléerna. Gör lite plats för äggen och kläck dem direkt i pajskalet. Fördela till sist crème fraîcheblandningen över fyllningen.
Grädda tarten i mitten av ugnen ca 20-30 min, eller tills äggen stannat och fyllningen fått fin färg.
Garnera med dill och servera!