Kocken tipsar - Sofia Henriksson
Sofias kebabpizza med Västerbottensost®
Laga Sofias Henrikssons kebabpizza med Västerbottensost®
4 portioner
250 grader varmluft/ grill
Pizzadeg, antingen färdigköpt hos favoritpizzerian eller enligt detta recept.
Kebab
500 g finmalt köttfärs (alt vegetarisk kebab)
2 tsk spiskummin
2 tsk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
Vitlökssås
1 ägg
1-2 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk turkisk yoghurt
1 1/2 dl Västerbottensost®
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
Tomatsås
1 burk konserverade San Marzano-tomater, 400 g
1 msk tomatpuré
1 msk oregano
1/2 tsk salt
Topping
2 dl Västerbottensost®
10 Romantica tomater
4 feferoni
70 g ruccola
1 Rödlök
Gör så här:
1. Kebab: Blanda alla ingredienser till en deg och knåda tills det är ordentligt blandat. Forma till en rulle och täck hårt med plastfolie. Rulla lite till och lägg in i kylen 30 min. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Ta bort plasten och rulla in rullen i två lager aluminiumfolie Lämna sidorna öppnade så att fett kan rinna ur. Lägg på ett ugnsgaller med en plåt under som gångar upp fettet. Tillaga i ugnen 3 timmar. Låt sedan svalna i nån timme. Skär sedan tunna skivor med en kniv eller potatisskalare. Använd önskad mängd till pizzan och skiva upp det som blir över och frys in till nästa pizza eller lägga in i kylskåpet för att äta med ris och en god sås dagen efter.
3. Vitlökssås: Mixa ägg, vinäger, dijon och rapsolja till en majonnäs med en stavmixer. Ju mer olja desto fastare. Mixa sedan ner vitlök, ost och turkisk yoghurt till önskad konsistens. Krydda upp med salt och svartpeppar.
4. Tomatsås: Mixa alla ingredienser i en skål.
5. Topping: Skiva alla ingredienser till toppingen fint.
6. Kavla ut pizzadegen med händerna. Bred på tomatsås och strö över Västerbottensost. Lägg ut kebabstrimlor och ställ in i ugnen på 250 grader varmluft/ grill i 6-8 minuter tills osten fått fin färg och botten är klar. Toppa sedan med vitlökssås och övrig topping!
Receptet kommer från Västerbottensost.