Pontus Karén Mat & Dryck
Shiitake & skogssvamprisotto med gruyere ost
Du behöver.
2.5 dl avorioris
Ca 1 L kycklingfond (utspädd)
1 schalottenlök
100 g svampblandning.
60 g shiitake svamp.
50 g smör.
Olivolja.
1 msk vispgrädde.
Ca 100 g Gruyere ost.
Persilja. Salt&peppar
Gör så här.
Finhacka schalottenlöken, hacka svamparna och bryn med löken.
Häll på riset och rör runt tills riset blivit varmt och “glansigt”.
Slå sedan över ca hälften av fonden. Låt sjuda i ca 10 min. Om det kokar torrt måste du fylla på med vätskan.
Efter ca 15-20 min så ska allt börja bli “krämigt”. Ta då av kastrull från den varma plattan. Montera ner smöret och osten under omrörning.
Vill du ha risotton lösare häll på lite mer vatten.
Vill du ha den tjockare låt den stå i några minuter innan servering.
Garnera med hackad persilja, stekt svamp och riven ost.
Tips! När du väl monterat ner ost och smör så kan du inte värma upp risotton igen, då kommer den “spricka” dvs att fettet skiljer sig o bara blir ett oljelager i risotton.
Fred, Kärlek & Passion.
Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine
Följ mig gärna på, mygatemagazin.se.
instagram: @pontus.karen
Facebook: @foodbypontus
Är du intresserad av ett samarbete, få mer information eller komma i kontakt med mig välkommen att kontakta Nathalie Bergström på Bergström Public Relations.