Semlor – SWEETS BY FRIDA
Äntligen är fettisdagen här och dags att frossa i Semlor.
Här bjuder konditorn Frida på sitt bästa recept.
Recept:
100 g smör
2 dl röd mjölk
25 g jäst
1 krm salt
1 dl strösocker
4 äggulor
ca 420 g vetemjöl special
Gör så här:
Börja med att sätt på ugnen på 210°C
Smält smöret och dra bort kastrullen från plattan, tillsätt mjölkenså vätskan blir fingervarm
Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet så jästen löser upp sig
Tillsätt socker, äggulor och det mesta av mjölet och arbeta degen i bakmaskin kraftigt cirka 5 min och häll till sist i saltet och kör på hög hastighet tills degen släpper från bunkens kanter
Täck ytan med lite mjöl och plasta bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 – 60 min
Vält upp degen på bakbordet och dela degen i cirka 12 bitar
Forma dem till släta, runda bullar
Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs till knappt dubbel storlek
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min
När bullarna svalnat helt, klipp en triangel i bullen eller skär av hatten och gröp ur ett hål i bullen, bullens innehåll lägger du i en skål som du blandar med riven mandelmassa, en nypa kardemumma och en skvätt vispgrädde till önskad konsestens
Fyll bullen med din mandelkräm och vispa grädde som du spritsar på bullen, sätt på locket och pudra florsocker genom en tesil och din Semla är redo att avnjutas.
Receptmakare: Frida Lindqvist, konditor som följde sin dröm att starta eget bageri för några år sen. Bageriet är sålt men passionen för bakning finns kvar. Håll tillgodo!