Kocken tipsar - Gabriel Jonsson
Säsongens kycklingpasta av Gabriel Jonsson
Lönnebergas ambassadör och vinnaren av Sveriges Mästerkock 2019 Gabriel Jonsson har tagit fram ett smakrikt recept för alla höstdagar.
Kycklingpasta är en klassiker till vardagsmiddagen med familjen och perfekt när du får besök. Här kommer en variant där du kan välja grönsaker efter säsong och utifrån vad du har hemma.
4 portioner
Tillagningstid: 35 min
1 förpackning Lönneberga Kyckling Tunna innerfiléer, 500 g
1 gul lök
1 dl syrad grädde
1 msk kycklingfond (koncentrerad)
3 vitlöksklyftor
400 g pasta
2 dl pastavatten
olivolja
salt och peppar
grönsaker efter säsong (se exempel nedan
Pasta: koka upp rikligt med välsaltat vatten och koka pastan. Häll av den cirka 3 minuter innan den är
klar. Spara 2 dl pastavatten.
Sås: hacka gul lök och stek mjuk i olivolja i en djupare stekpanna. Skär ner vitlöken tunt, använd gärna
en mandolin, och lägg i en stekpanna. Ta de grönsaker du valt för säsongen och dela dem i lagom
storlek och tillsätt i stekpannan. Addera den kokta pastan och pastavattnet, låt det reducera något.
Häll i fond och syrade grädde, låt koka samman. Smaka av med salt och peppar.
Kyckling: salta och peppra kycklingen runtom, stek i olivolja till fin färg.
Servera gärna på ett stort serveringsfat som du toppar med lite färska örter, exempelvis persilja eller basilika.
—–
Tips på grönsaker
Året om
morötter
palsternacka
groddar
Höst
grönkål
svamp
zucchini
Vinter
pumpa
vitkål
grönkål
Vår
rättika
ramslök
purjolök
Sommar
ruccola
tomater
sockerärtor
Gabriel tipsar – Tänk på att olika grönsaker tar olika lång tid på sig i pannan, så att du delar dem i lagom stora bitar så att allt blir färdigt samtidigt.