Julmat & Julbak
Saffransmunkar med äppelsylt
Recept på munkar med saffran och en frisk äppelsylt som lyfter smaken ytterligare.
Ingredienser
Ca 40 munkar
0,5 paket jäst
2,5 dl mjölk
1 pkt saffran
6,5 dl Kungsörnen Vetemjöl special
1 ägg
0,5 tsk salt
75 gr smör
2 dl äppelmos
socker
kanel
frityrolja
Så här tillagar du receptet (2 tim & 30 min):
1. Värm mjölken fingervarm och lös jästen däri.
2. Tillsätt övriga ingredienser och jobba degen tills den är blank och släpper från bunken.
3. Täck över med plastfilm så att inte ytan torkar.
4. Låt stå i ca 30 minuter.
5. Tag upp på bakbordet, rulla upp släta bullar, ca 40 st och låt jäsa till dubbel storlek.
6. Fyll äppelmos i en spritspåse med en smal tyll.
7. Värm oljan till 180°C.
8. Lägg i några munkar i taget, fritera i ca 2 minuter. Vänd dem med hjälp av en hålslev och fritera ytterligare 2 minuter.
9. Tag upp och låt rinna av på papper.
10. Blanda socker och kanel ca 70/30.
11. Rulla dem i sockret, fyll sedan med äppelmos.